2024. március 28., csütörtök

Aktív szerepet kell vállalni

Nemzetek közötti viszonyokról és kisebbségi jogokról tanácskoztak Topolyán

A Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsok működéséről és feladatairól, valamint a témához kapcsolódó tapasztalatokról hangzottak el beszámolók és előadások Topolyán a Szerbiai Ombudsmanok Egyesülete által szervezett konferencián. Ombudsmanokat, jogászokat, polgári jogvédőket hívtak meg. Jelen volt dr. Zoran Pavlović tartományi ombudsman is, aki szerint jelenleg már adott a megfelelő jogi háttér, a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerepet kellene kapnia a megelőzésnek a különféle intézmények működésében, hogy társadalmunk már eleve elkerülje a jogszegések lehetőségét. Felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy a küszöbön álló nemzeti tanácsi választások alkalmával is élhetnek állampolgári jogaikkal, és arra kért mindenkit, hogy ne zárkózzon el azok gyakorlása elől.

Miladin Nešić, Topolya község polgári jogvédője szerint fontos, hogy az önkormányzatokban jól működjenek az illetékes tanácsok. Az ilyen tanácsok munkáját törvény is szabályozza, de mindig akadnak tartalmak és feladatok, melyekkel ki lehet bővíteni a tevékenységüket. Vannak olyan tanácsok, amelyek konkrét programokkal állnak elő, az önkormányzatok döntéshozatalában is aktív szerepet vállalnak. Elmondta, fontosnak tartja, hogy a tanácsok ne csak akkor legyenek aktívak, ha valamilyen incidens történik, és arra kell reagálni. Aktív szerepet kell hogy vállaljanak az ilyen incidensek megelőzésében, melyekre az utóbbi időben szerencsére nem is volt példa. A szervezők nevében elmondta, hogy a konferenciára a vajdasági és a szerbiai községek polgári jogvédői is meghívást kaptak. Az esemény valójában egy több éves projekt része. Hangsúlyozta, hogy céljaikban az EBESZ-misszió támogatását is élvezik. Suzana Nešić Pataki a topolyai önkormányzat egyik jogász-tisztségviselője volt az egyik előadó a konferencián. Elmondta, hogy a fiatalok helyzetével foglalkozó projektek részese volt az elmúlt években, és a konferencián az ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a nemzetek közötti viszonyok és a kisebbségek jogainak érvényesítése terén Szerbia sokat fejlődött, de van még bőven tennivaló. A konferencia megrendezését a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.