2024. április 25., csütörtök

Pénzbeli támogatás a kistermelőknek

Október végéig igényelhetik a támogatást a családi gazdaságok Topolyán

Megjelentek Topolyán a mezőgazdasági kistermelőket támogató pályázatok. Az önkormányzat a családi gazdaságok serkentésére létrehozott alapból immár többedik éve vissza nem térítendő támogatásokkal segíti az érintetteket. Állatorvosi költségek, kamatterhek, biztosítási költségek, gyógyszerek és vitaminok beszerzésének társfinanszírozására lehet pályázni egészen a hónap végéig. Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be arról, hogy idén a keret 13 millió dinárt tesz ki, és hat pályázati kiírás jelent meg az aktív státusszal rendelkező bejegyzett kistermelők számára.

– Az önkormányzat idén is meghirdetett mezőgazdaság- és vidékfejlesztési programjának a célja, hogy segítsük és támogassuk a mezőgazdasági termelőket. Az idén erre a célra 13 millió dinárt irányoztunk elő a költségvetésből, és olyan mezőgazdasági termelők tudnak pályázni, akik aktív státusszal rendelkeznek, akik Topolya község területén végzik a tevékenységüket, és akiknek nincs adóhátralékuk. A pályázat október 31-ig van nyitva, és a termelők hat támogatási formára tudnak jelentkezni, ezek pedig a mesterséges megtermékenyítés, a biztosítási költségeknek a támogatása, a kamattámogatások, mezőgazdasági költségek esetében a méhészek számára előirányzott támogatások. Továbbá az állatorvosi költségeknek a támogatása, mégpedig a szarvasmarha-, valamint a sertéstenyésztők esetében, illetve a piaci standok bérleti díjának a térítése. Minden információ ezzel kapcsolatban megtalálható Topolya község honlapján, ugyanakkor az érdeklődők bátran forduljanak az illetékes bizottsághoz, a mezőgazdasági tanácsadó irodákhoz vagy pedig a községi közigazgatás munkatársaihoz – nyilatkozta a polgármester.

– Tavaly is ugyanekkora összeget, 13 millió dinárt irányoztunk elő, majd több mint 700 pályázat érkezett, és végül minden olyan pályázat, amely eleget tett a feltételeknek, pozitív elbírálásban részesült. Így a költségvetési tartalékból további 800 ezer dinárt különítettünk el erre a célra, így a tavalyi keret összesen 13 millió 800 ezer dinárt tett ki – tette még hozzá. Tavaly is volt egy olyan kitétel, hogy egy termelő legfeljebb két kategóriában pályázhat, ez megmaradt idén is.

Kovács Viktor, a községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse elmondta még, hogy az iktatóban 8 és 14 óra között lehet átadni a pályázati kérelmeket a szükséges dokumentációval együtt. Figyelmeztetett, hogy hiánypótlásra nincs lehetőség, tehát azonnal át kell adni minden szükséges dokumentumot a pozitív elbírálás érdekében. A piaci standok bérletének társfinanszírozására jogosult az aktív státusban lévő bejegyzett mezőgazdasági termelő, akinek a piaci elárusítóhely bérléséről szóló szerződése van a 2021-es évre, erre a keretösszeg 700 ezer dinár. A mezőgazdasági hitelek kamatainak társfinanszírozására is lehet támogatást igényelni. A keret 4,2 millió dinár. Reproduktív anyag, azaz a mesterséges megtermékenyítés utáni térítést is lehet igényelni. A keret 1,1 millió dinárt tesz ki. A vetés, a termés, az évelő ültetvények, melegágyak és jószág biztosítási költségeinek támogatására is vissza nem térítendő eszközöket lehet igényelni. A keretösszeg 3,2 millió dinár. Az állatorvosi szolgáltatások, a méhatka ellenőrzésének, a méhek legelőre való kiköltöztetésének, a méz és a mézből készült termékek kivizsgálásának, valamint a gyógyszerbeszerzés költségeinek társtámogatására írtak ki pályázatot a méhészek számára. A keret 700 ezer dinár. Állatorvosi szolgáltatások, gyógyszerek, védőoltások és vitaminok költségeinek társfinanszírozására is eszközöket igényelhetnek a szarvasmarha- és sertéstenyésztők, ennek kerete 3,1 millió dinár.

Zsebedity Tímea topolyai kistermelő már át is adta kérelmét. Mesterséges megtermékenyítés és állatok gyógykezelése költségeinek társfinanszírozására pályázott. Elmondta, hogy jelentősen megnőttek az állatorvosi költségek, valamint a takarmány összetevőinek az ára is, ezért minden támogatás jól jön a jelenlegi helyzetben.

Nyitókép: Az infláció és a szárazság miatti terménykiesés okán minden támogatás jól jön a kistermelőknek (Tóth Péter felvétele)