2024. április 25., csütörtök

Kárpát-medencei zenei utazás

Lemezbemutató koncertet adott az óbecsei Szelence énekegyüttes

Nagy álma valósult meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence énekegyüttes tagjainak ebben az évben, ugyanis a nyár folyamán jelent meg első önálló hanghordozójuk Jól gondold meg, kislány… címmel. A CD-bemutató koncertre szombaton este került sor a kultúrkör kistermében.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– 2000 tavaszán lett az óbecseiek és a vajdaságiak ékszerdoboza a Szelence énekegyüttes, és azóta is működik töretlenül. Elődje a Csiraj énekcsoport volt, mely 1994-ben alakult. A tagok életszemlélete, viselkedése arról tanúskodik, hogy hisznek tevékenységük fontosságában, a népzene, a népdalok összetartó erejében az érzéseik kifejezésének legszebb, legjobb formájaként. Céljuk a Kárpát-medencében élő magyarság népzenei hagyatékának népszerűsítése, éltetése és továbbadása, a soknemzetiségű Vajdaságban pedig a magyar kultúra gazdagságának bemutatása. Fontos számukra a hazai, a vajdasági népdalkincs és szokásdalok minél szélesebb körben való megismerése és tájnyelvi sajátosságainak elsajátítása – fogalmazott Kisimre Szerda Anna, aki kezdetek óta vezeti a csoportot.

Az énekegyüttes rendszeres résztvevője a Durindónak, a vajdasági népdalcsoportok, zenekarok szemléjének, ahol hagyományhű és stílusos előadásaival kiemelkedik a mezőnyből.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– A csoport öt alkalommal nyerte el a Vass Lajos Nagydíjat Budapesten, a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén. A Szegeden tanuló tagok két alkalommal mérettették meg magukat az egyetemi versenyen, ahol mindkét alkalommal második díjat nyertek. A Vajdasági Táncháztalálkozó lemezein, illetve a budapesti Táncháztalálkozó lemezén és a Petőfi kultúrkör lemezén is szerepel a csoport. A kultúrkör rendezvényein, programjain rendszeresen láthatja őket a közönség, valamint a testvérvárosok meghívásainak is eleget tesz – tette hozzá Kisimre Szerda Anna.

Az énekegyüttes tagjai Andruskó Karácsonyi Éva, Gál Antonella, Karácsonyi Gabriella, Kiss Karina, Lukács Kata, Lukács Sára, Molnár Kinga, Pásztor Tímea, Szabó Zsuzsanna, Szerda Zsófi, valamint Kisimre Szerda Anna, akit 2019-ben kiváló szakmai és együttes-vezetői munkájáért a szakmai zsűri Pedagógiai Nívódíjban részesített Horgoson a Vajdasági Népdalcsoportok és Zenekarok Szemléjén, a Durindón, 2021-ben pedig Bodor Anikó-díjban részesült.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Az énekegyüttesnek még nincs önálló hanghordozója, lemeze. Repertoárjukra az évek során sok olyan dalcsokor került, ami hűen tükrözi egy-egy vidék népdalainak hangzását, előadásmódját. A CD-n a Kárpát-medence magyarlakta vidékeinek számos területéről szerepel dalcsokor: a Bácskából, a Tisza mentéről, a Bánátban élő al-dunai székelyek dalaiból, a Nyugat-Bácskai Doroszlóról, a szlavóniai szigetmagyarság dalaiból, Magyarország területéről szentesi dalok, a Felvidékről pedig magyarbődi menyasszony-búcsúztató dalok és zempléni karikázó dalai, Erdélyből pedig felcsíki és moldvai dalok teszik színessé a hanghordozót. Elmondhatom, hogy kárpát-medencei zenei utazáson vehetnek majd részt a Szelence énekegyüttes népzenei lemezének hallgatói – fejezte be Kisimre Szerda Anna.

A koncerten vendégként fellépett Szabó András, Cseszák Zsombor és Szerda Ákos, a Fokos zenekar tagjai, míg köszöntőt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott. A CD és rendezvény létrejöttét a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Alap támogatta.