2024. április 19., péntek

Alkotások újrahasznosított papírból

Megtartották a VII. Nemzetközi Környezetbarát Alkotói Találkozót Óbecsén

Mintegy hetvenen vettek részt azon a Nemzetközi Környezetbarát Alkotói Találkozón, amelyet hetedik alkalommal tartottak meg szombaton az óbecsei Than Emlékházban. Az egész napos tábor résztvevői újrahasznosított papírból készítettek különféle képzőművészeti alkotásokat. A rendezvényen közel harminc óbecsei, péterrévei és temerini felsős, illetve középiskolás diák vett részt.

Mintegy harminc gyermek ismerkedhetett meg az újrahasznosított papírral (Fotó: Kancsár Izabella)

Mintegy harminc gyermek ismerkedhetett meg az újrahasznosított papírral (Fotó: Kancsár Izabella)

– Újrahasznosított papírra nehezebb rajzolni, mivel a festék szétfolyik rajta, a sima papíron viszont nem. Fontos a környezetvédelem, szerintem a papírt lehet a legkönnyebben újrahasznosítani, a testvéremmel szoktunk is otthon ezzel foglalkozni. Először össze kell vagdosni az újság- és a hulladékpapírt, ezután le kell darálni, majd ki kell önteni egy hálóra és hagyni kell, hogy megszáradjon. Lehet belerakni virágszirmokat, leveleket. Ezeket az újrahasznosított papírokat végül összekötjük madzaggal, és albumokat készítünk, amelyekbe végül fotók kerülnek – mondta a temerini Bakos Réka, aki az újvidéki Mileva Marić Ajnštajn Műszaki Középiskola negyedik osztályos tanulója.

A péterrévei Samu Mihály Általános Iskolából négy diák érkezett a találkozóra Fábián Diana rajztanárnő kíséretében.

– A diákoknak lehetőségük van kipróbálni az újrahasznosított papírt, és erre alkotni bármilyen technikával. A gyerekek az elején egy kicsit féltek ettől, viszont az eredmények azt mutatják, hogy nagyon ügyesen feltalálták magukat, nagyon szép alkotások készülnek. Iskolánkban igyekszünk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az újrahasznosításra, az ökobarát technikákra. Apró lépésekben gondolkodunk, próbálunk minél fiatalabb korosztályt bekapcsolni. A felsősöknél ez abban nyilvánul meg az újrahasznosítás a rajzórákon, hogy az uzsonna mellé kapott joghurtos poharakat nem dobjuk el, hanem temperát tárolunk benne, vagy vizet öntünk bele a festéshez, esetleg krétatartónak használjuk fel.

A találkozón készült festmények árverésre kerülnek (Fotó: Kancsár Izabella)

A találkozón készült festmények árverésre kerülnek (Fotó: Kancsár Izabella)

Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek az utóbbi években egyre jobban figyelnek a környezetvédelemre – közölte Fábián Diana.

A rendezvényt az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület és a szintén helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben működő Szivárvány festőcsoport közösen szervezte meg.

Kikapcsolódás a felnőtteknek is (Fotó: Kancsár Izabella)

Kikapcsolódás a felnőtteknek is (Fotó: Kancsár Izabella)

– A találkozón a gyermekeket is aktívan bekapcsoljuk a munkába, tapasztalatot tudnak cserélni a felnőttekkel. A felsősök és a középiskolások mellett mintegy negyven felnőtt festő vesz részt a rendezvényen, akik Vajdaság egész területéről érkeztek. Sajnos a magyarországi vendégek nem tudtak eljönni, ők elküldték az alkotásaikat. Minden évben próbálunk valamit újítani, valami újat bemutatni. Az idei találkozó különlegessége, hogy a festők az itt készült műveiket a Caritasnak ajándékozzák, ahol ezeket a műveket árverésre bocsájtják, az ott befolyt összeget pedig jótékonysági célokra fordítják majd – fogalmazott Kis Zoltán, az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület elnöke.