2024. április 24., szerda

Éltetjük és továbbadjuk

Az aradi vértanúkra emlékeztek Magyarkanizsán

Nemzeti gyásznapunkon, október 6-án emlékezünk a tizenhárom aradi vértanúra és az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére. Így volt ez Magyarkanizsán is a Nagytemetőben. A Cifraszűr vegyes kórus előadásában elhangzott a Himnusz, majd Palatinus István plébános tartotta meg az alkalomhoz illő szertartást.

Emlékező beszédet Kávai Szabolcs történelemtanár mondott:

– Azzal, hogy most itt vagyunk, és lerójuk kegyeletünket a hazáért és a szabadságért életüket áldozó hősök előtt, egy folytonosság részévé válunk. A szabadságharc leverése után titokban, a Habsburg-önkény árnyékában gyászoltak, a kiegyezés után büszkén, a történelmi igazság beteljesüléseként emlékeztek elődeink. Száz évvel ezelőtt, közvetlenül az ország szétdarabolása után a kegyetlen történelmi párhuzam lebeghetett a gyászoló magyar emberek szeme előtt. Még az önmagát világmegváltónak hirdető ideológia uralma idején sem szakadt meg az emlékezés kontinuitása. Itt és most, egy szabadabb, de számtalan megpróbáltatást, veszélyt rejtő világban mi éltetjük és adjuk tovább ezt a lángot. A mártírok előtti tisztelgésünk rólunk és az utánunk következő nemzedékekről is szól. Az összetartozásunkról, a szabadságunkról és a hazaszeretetünkről – fogalmazott, majd az egyik aradi vértanú, Dessewffy Arisztid életútján keresztül igyekezett közelebb hozni a jelenlévőkhöz ezt a meghatározó történelmi eseményt.

Ezt követően Pásztor Dániel elszavalta Faludy György Október 6. című versét, és a Cifraszűr tagjai énekelték el a Szózatot. A faragott táblánál, mely a vértanúk arcképét ábrázolja, elhelyezték a koszorúkat. A magyarkanizsai önkormányzat nevében Fejsztámer Róbert és Dencs Valéria, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus képviseletében Ferhan Alida konzul asszony, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Bajusz Koncz Ágnes, a magyarkanizsai helyi közösség képviseletében Pálfi Ervin és Berecz Sándor, a VMSZ országgyűlési frakciójából Újvári Zsombor és Nyilas Mihály, a VMSZ községi szervezete nevében Huzsvár Ervin és Lackó Róbert, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény nevében Pósa Varjú Léna és Bús Szuzanna, a Magyarkanizsai Nyugdíjas-egyesület nevében Jenei Erzsébet és Rózsa Márta helyezték el a koszorúkat.