2024. április 19., péntek

Az emlékek tartósítása

Tóbiás Krisztián két új kötetének bemutatója Csókán

Pénteken délután számos rendezvény zajlott Csókán. A dobosfesztivál programjaitól hangos utca kellemes benyomását még fokozta a meleg hangulatú irodalmi est a Művelődési és Oktatási Központ szervezésében. A Városi Könyvtárban megtartott író-olvasó találkozón a csókai származású Tóbiás Krisztián két új kötetével ismerkedhetett meg a szépszámú közönség. Az idén Csáth Géza-díjjal kitüntetett szerzőt két költőtársa: Szögi Csaba és Beszédes István a zEtna Könyvkiadó szerkesztője faggatta az alkotás műhelytitkairól, személyiséget érintő vonatkozásairól, az új könyv megírásának indítékairól és körülményeiről.

A Mikulás rakétája című kötet, mely borítója alapján egy kedves gyermekkönyv is lehetne, tulajdonképpen egy hosszúvers, mely alkalom a délszláv háború emlékével való szembenézésre a gyermekkorhoz fűződő legendárium megidézése révén. El kell számolni a múlttal, ha a mennybe/a csillagok közé akarunk menni. Az iróniával fogadott mindennapok megfestése éppúgy tartósítja az emlékeket, mint a szerző korábbi kötete a vasjani. Sokan emlékszünk a háborús idők profán értékrendjére: mindig sorban állunk/ tegnap még a bolt előtt/ kígyózott a libasor/ fejenként két kiló lisztért/ milyen jó hogy van fejem/ két kiló lisztet ér/az én fejem.

A csókai könyvbemutató vendégei Szögi Csaba, Tóbiás Krisztián és Beszédes István (Fotó: Gergely József)

A csókai könyvbemutató vendégei Szögi Csaba, Tóbiás Krisztián és Beszédes István (Fotó: Gergely József)

A könyvbemutató másik illusztris kötete a Blondel tükör képzőművészeti alkotásokkal folytat párbeszédet. A tükör a képek által előhívott személyes élményeket sugározza, hisz csak a lélek rezdülései révén aranyozódik be az alkotás, így lehet pontot hagyni a sor végén.

A Blondel tükör reprodukciós anyaga, A Mikulás rakétája Turi Lilla grafikus illusztrációi által sajátos multimediális jelleget kap. Az igényes kivitel méltó módon zárkózik fel egy korábbi kötetei nyomán már sajátos magánmitológiát kiépítő, egyedi hangú alkotó verseihez.

A közönség csak azt sajnálhatta, hogy nem juthatott hozzá egyik könyvhöz sem a könyvbemutatón. Ezt a hiányt haladéktalanul pótolnunk kell, de addig az interneten is elérhető több alkotás – mindannyiunk örömére.