2024. április 24., szerda

Tiltakozás az újvidéki József Attila Általános Iskola előtt az igazgatóválasztás miatt

Az újvidéki Telep városrészen található József Attila Általános Iskolában tanuló gyermekek szülei, valamint a tanárok egy része is ma este tiltakozást szervezett az intézmény épülete előtt – jelenti a 021.rs hírportál.

A tiltakozók szerint már nyolc hónapja húzódik az új igazgató megválasztásának folyamata, ami erősen politikai színezetű.

Az alkalmazottak beléptek az iskola területére is, hogy kifejezzék nem tetszésüket a pályázat harmadik körének körülményei miatt. A megjelenésüket követően azonban nem kaptak szót, így megpróbálták elhagyni az intézmény épületét, azonban ez csak tizenegy személynek sikerült, a többieket bezárták.

A tiltakozók egy iskolai tanács és egy pályázati bizottság megválasztását követelik az előírásoknak megfelelően. Emellett az oktatási felügyelőség felelősségre vonását is követelik a munkavégzésük során felmerült mulasztások miatt, ami a két korábbi pályázat során történt.

A tüntetők követelik a nyomásgyakorlás megszüntetését is azokkal a dolgozókkal szemben, akik nem szeretnék támogatni a jelenlegi megbízott igazgatónőt.

A József Attila Általános Iskola tanárai azt állítják, hogy a gyülekezést megelőzően üzenetet kaptak az intézmény titkárától, amelyben felmondással fenyegették meg őket, amennyiben megjelennek a mai tüntetésen.

Az N1 hírportál értesülései szerint a Szerb Haladó Párthoz közel álló igazgatójelölt végül nem nyerte meg a pályázatot. A választás végén a tanárok azt közölték, hogy a 130 szavazatból 58 voksot sikerült szereznie.