2024. április 19., péntek

A szankciós politikán változtatna Orbán

A szankciós politikán változtatni kell – üzente Orbán Viktor Prágából, ahol az európai uniós csúcsvezetők informális találkozóján vett részt. A magyar miniszterelnök a tegnapi megbeszélés előtt közölte: több súlyos téma kerül az asztalra. Így például az, hogy lesz-e gáz és áram az európai országok számára a következő hónapokban.

Felidézte: Budapest korábban már kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és -szankció alól. Utalt arra is, hogy a napokban sikerült elérni: az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, se az ország gázellátására.

Kitért arra is, hogy a szankciók „az égbe emelték” az energia árát, ami Magyarországot is érinti. A szankciók hatására „Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek. Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell” – fogalmazott Orbán, aki az utóbbit nevezte a prágai találkozó tétjének.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azt nyilatkozta, hogy a visegrádi csoportban (V4) teljes egyetértés van a szankciókról. Szerinte Magyarország nem akadályozza a Moszkva elleni nyolcadik uniós szankciócsomagot. A tagállamok kormányfőit, vagy elnökeit tömörítő Európai Tanács csütörtökön új, további gazdasági korlátozásokat tartalmazó, valamint az egyéni szankciók alá vett orosz állampolgárok listáját bővítő csomagot fogadott el Moszkvával szemben, válaszul arra, hogy Oroszország a napokban jogtalanul annektált négy kelet-ukrajnai megyét: Donyecket, Luhanszkot, Zaporizzsját és Herszont.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára egy vidéki rendezvényen közben arról számolt be, hogy Magyarország felkészült a télre, energiaellátása biztosított. Menczer Tamás emlékeztetett: Budapestnek van hosszú távú gázvásárlási megállapodása Oroszországgal. Hangsúlyozta: a Török Áramlat csővezeték déli irányból teszi lehetővé Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül, hogy a földgáz megérkezzen Magyarországra. Ez jelenleg az egyetlen vezeték, amely százszázalékos kapacitással működik.

Az energiaellátás biztonságát jelentik azok a gáztározók is, amelyekben az éves magyar fogyasztás 46 százaléka halmozódott fel. (Az európai átlag 26 százalék.) Ez azt jelenti, hogy 93 téli napra elegendő gáz van a tározókban, és a szállítás is folyamatos – hangsúlyozta.

Menczer arról is beszélt, hogy a magyar kormány mindig működőképes megoldásokat javasolt a problémák ellen. Megismételte: az Ukrajna elleni orosz háborúban Budapest kezdettől fogva támogatja, szorgalmazza a béketárgyalásokat és az azonnali tűzszünetet.

Az Oroszország elleni büntetőintézkedésekkel kapcsolatban elmondta: az európai lakosság és a vállalkozások ma szankciós felárat fizetnek az energiáért, miközben Moszkva rekordbevételekre tesz szert. Ha nem lennének szankciók – jegyezte meg –, az energia ára és az infláció rövid időn belül megfeleződne.