2024. április 17., szerda

Újvidék központjában extra parkolási zóna alakul

Újvidék központjában újabb parkolási zónát alakítanak ki, ahol csak egy óra hosszáig lehet parkolni, ami 70 dinárba kerül.

Az új extra zóna kialakításáról a végső döntést a városi képviselő-testület mondja ki az október 11-ei ülésén, a tervek szerint a legforgalmasabb és legközkedveltebb helyszíneken alakítják ki: mozik, színházak vagy üzletközpontok közelében.

Az extra zónában csak egy órát lehet parkolni, a jegy ára 70 dinár lesz (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Az extra zónában csak egy órát lehet parkolni, a jegy ára 70 dinár lesz (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

A terv szerint a központban kialakítandó új extra zónában az eddigi 2 óra helyett csak 1-et lehet majd tartózkodni, tehát nem lehet sms-sel meghosszabbítani még egy órával a parkolási időt. A városi vezetés azért tervezi bevezetni az extra zónát, mert a Smart plan (Okos terv) tanulmánya szerint felmérések azt bizonyítják, hogy a központban a parkolók túlzsúfoltak, ezért ezen sürgősen változtatni kell – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Egyelőre nem tudni, mely parkolók kerülnek az extra zónába, de nagy a valószínűsége, hogy többek között a Mihajlo Pupin sugárút, az Ilija Ognjanović, az Ignjat Pavlas, a Néphős és a Zsidó utca, valamint a Trifković tér és a Pašić utca mellett húzódó parkolóhelyek drágulnak majd meg.

(Fotó: Szeli Balázs felvétele)

(Fotó: Szeli Balázs felvétele)

A jövő héten megtudjuk pontosan, mely parkolók kerülnek a piros zónából az extra zónába, de ezenkívül a többi zónát is átrendezik, így a pirosból is több parkoló átkerül a kék zónába, és fordítva.

A Smart plan-tervet három évvel ezelőtt dolgozta ki az újvidéki Műszaki Egyetem, amelynek keretében azt ajánlották, hogy alakítsanak ki több városi parkolási zónát, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy több garázsra van szükség Újvidéken. Az új extra zóna kialakításával azt szeretnék elérni, hogy gyorsabban felszabaduljanak a központi parkolók, csökkenjen a torlódás.