2024. április 24., szerda

Drágult a távfűtés

A nagykikindai városi képviselő-testület 23. rendes ülésén a képviselők elfogadták a Toplana távfűtő közvállalat áremelési javaslatát, amely szerint azon fogyasztóknak, akiknek négyzetméterenként számolják el a fűtést, 23,09 százalékos, akiknél kilowattóránként számolják el, azoknak pedig 28,5 százalékos áremelést irányoznak elő.

A népszerűtlennek számító intézkedés elfogadása elengedhetetlennek bizonyult, ugyanis a távfűtő közvállalat csak így tudja garantálni a folyamatos távfűtést és a cég működését, hangsúlyozta felszólalásában Dušan Marjanvić, a cég megbízott igazgatója.

– Amikor 2020-ban olcsóbban kaptuk meg a gázt, akkor felelősségteljesen viselkedtünk, és csökkentettük a fűtés árát, a gáz árának jelentős emelkedése miatt azonban elkerülhetetlenné vált a fűtés árának megemelése. A gázért jelen pillanatban több mint 50 százalékkal többet fizetünk, mint a korábbi években – hangsúlyozta Dušan Marjanović.

Azoknál tehát, akiknél a négyzetméterenkénti elszámolás van érvényben, a fűtési szezon hat hónapjára négyzetméterenként 182,32 dinárt, a nyári szezonban pedig 45,58 dinárt kell fizetniük adó nélkül. Az üzlethelyiségek fűtése drágább, az ő esetükben a fűtési szezonban négyzetméterenként 227,90 dinárt, a nyári idényben pedig 56,97 dinárt kell fizetniük adó nélkül.

Ami a másik elszámolási rendszert illeti, a fűtési szezonban a lakóházakban 38,07 dinárt, az üzlethelyiségekben 47,59 dinárt kell fizetni kilowattóránként, a nyári hónapokban pedig a lakóházakban 45,58 dinárba, az üzlethelyiségekben pedig 57 dinárba fog kerülni a kilowattóránkénti gázfogyasztás, adó nélkül.