2024. március 29., péntek

A mezőgazdaság serkentése

Kishegyes község önkormányzata mezőgazdasági termelők számára ír ki pályázatot – Egymillió dinárral nőtt a keret

Kishegyes község önkormányzata évről évre pályázati úton támogatja a mezőgazdasági termelőket. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy a pályázat fontos a helyi gazdák számára.

– Kishegyes község területén számos gazdaság tevékenykedik, ezeknek jelentős része kis- vagy közepes gazdaság. Tevékenységüket ezzel összhangban szerényebb keretek között végzik, viszont igyekeznek versenyképesek maradni. Ezt úgy próbálják elérni, hogy minőségi tenyészállatokat vásárolnak, vagy olyan mesterséges megtermékenyítő anyagokat, amelyek jobb genetikájú egyedeket eredményeznek. Ezek viszont költségesek, de a beszerző cég le tudja számlázni. Az ilyen jellegű vagy más állatorvosi számlák alapján az önkormányzat már több éve visszatéríti ezeknek a költségnek egy részét. Ezáltal is csökkentjük a költségeiket, illetve másokat arra buzdítunk, hogy ezeket a jobb minőségű szaporítóanyagokat válasszák, hiszen ezzel versenyképesek maradnak – mondta az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy a pályázatnak egy másik fontos, visszatérő kategóriája a fizikai vagyonba történő beruházás.

– Itt az a cél, hogy olyan önetetőket, permetezőket és automatizációt vásároljanak a gazdák, amelyekkel versenyképesek tudnak maradni. Például a sertéstenyésztésben nem mindegy, hogy egy sima vályúban etetik a jószágot, vagy rendelkeznek olyan tubomatokkal, amelyek elvégzik az étel és a víz adagolását. Egy-egy ilyen berendezés beszerzése esetén az önkormányzat szinte száz százalékban tudja támogatni a gazdát – fogalmazott Sándor.

Az önkormányzat által kiírt pályázaton a községbeli gazdák öt kategóriában pályázhatnak (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat által kiírt pályázaton a községbeli gazdák öt kategóriában pályázhatnak (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat által kiírt pályázaton a községbeli gazdák 5 kategóriában pályázhatnak – mondta el Oroszi Sándor, az önkormányzat gazdasági és mezőgazdasági osztályának vezetője. A megnövekedett keretösszegű pályázat legjelentősebb kategóriája a fizikai vagyonba történő beruházás.

– Az idén 1 millió dinárral megemeltük a pályázat keretösszegét, tehát az előző években 2,5 millió dinár volt, az idén 3,5 millió lesz. A pályázat első kategóriája a gazdaságok természeti vagyonába történő beruházás. Ezzel a gazdaságok bevételeit szeretnénk stabilizálni, javítani a termékek minőségét, valamint növelni a termelést. Elfogadunk minden beruházást, ami a tejtermelésre, húshasznú tenyészállatokra, tojástermelésre, gyümölcs- és zöldségtermesztésre, az ipari növények termesztésére vagy a méhészetre vonatkozik. Fontos, hogy a pályázó bejegyzett aktív gazdasággal rendelkezzen, lakhelye és gazdasága Kishegyes község területén legyen, ne legyen adóhátraléka, és a Komunál Közvállalatnak se tartozzon. Pénztári, készpénz- vagy előszámlával is lehet pályázni, a beérkező pályázatokat pontrendszer alapján bíráljuk el. Pluszpontot jelent, ha a pályázó kistermelő, 40 évnél fiatalabb, nő, és részt vett a vegyszeres flakonok szervezett átadásában. Ennek a kategóriának a keretösszege 2 millió 150 ezer dinár, egy pályázó legfeljebb 50 ezer dinárt kaphat – számolt be Oroszi, majd azzal folytatta, hogy a második kategória állatorvosi költségek társfinanszírozása. Ennek a pályázatnak a célja, hogy javítsanak az állatok egészségügyi állapotán. A pályázati feltételek hasonlóak, mint az előző kategóriában, emellett az állatállományról hivatalos bizonylatot kell mellékelni, és egy számlát az állatorvosi szolgáltatásról. A kategóriának félmillió dinár a keretösszege, felhasználónként 20 ezer dinárt lehet igényelni. Harmadik kategória a szaporítóanyagokat árának megtérítése. A szokásos feltételekkel lehet pályázni, pályázatonként 25 ezer dinárra, a keretösszege félmillió dinár. A negyedik kategória egy újdonság, amit a mezőgazdasági minisztérium ajánlására vezettek be, és amellyel a környezetvédelmet szeretnék ösztönözni. Itt azok a gazdák pályázhatnak, akik permetezőgépükön végeztek műszaki vizsgálatot, vagy részt vettek egy előadáson azok helyes használatáról. A kategória keretösszege 100 ezer dinár, és 5000 dinárt lehet igényelni. Az utolsó kategória a piaci asztalok bérlésének társfinanszírozása. Ehhez szükséges a piaci terület bérléséről szóló szerződés is, és a 250 ezer dináros keretösszegből 10 ezer dinárra lehet pályázni.

Egy gazdaság legfeljebb két kategóriában pályázhat, a pályázat beadásának határideje október 31-e.