2024. március 29., péntek

Az aradi vértanúk életüket adták a szabadságért

Adán megemlékezést tartottak a Damjanich-emlékműnél

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör szerdán Adán a Damjanich-emlékműnél koszorúzással egybekötött kegyeleti emlékműsort tartott a nemzeti gyásznap alkalmából az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk, illetve a mártírhalált halt gróf Batthyány Lajos miniszterelnök tiszteletére. A megemlékezésen Rigó Pál Zsófia okleveles kulturális mediátor, aki a novemberi magyar nemzeti tanácsi választáson a Magyar Összefogás jelöltje, mondott beszédet, amelyben október 6-ra, a szabadságharc gyásznapjára és az aradi vértanúkra emlékezett. Rámutatott, hogy a tizenhárom aradi vértanú kultusza már 1849-ben a kivégzések napján elindult, majd a szabadságharc és a megtorlás több ezer névtelen áldozatának jelképévé magasztosult.

– Feladatunk van. Nekünk, magyaroknak most feladatunk van. Az a feladatunk, hogy hűek maradjunk mindazokhoz, akik előttünk életüket adták a szabadságért. Most szabad az emlékezés, szabad megélni az identitásunkat, a nyelvünket, a kultúránkat. Vállaljuk a múltunkat, vállaljuk a jelenünket, hogy legyen jövőnk! Vállaljuk a kereszténységünket, vállaljuk a magyarságunkat! Minden lélek számít. Október hatodika a nemzetünk emlékezetének egyik legsúlyosabb emléknapja, amire élő hagyományként emlékezünk minden év októberében, és ezzel elmondjuk: a magyar nemzet erős. A magyar nemzet szívós. Nemzetként túléltünk, nemzetként virágzunk. Nemzetként összetartozunk – mondta megemlékező beszédében Rigó Pál Zsófia, a Magyar Összefogás jelöltje.

A Vadvirág HK tagjainak és az adai Bartók Béla Zeneiskola tanárainak alkalmi műsora tette ünnepélyesebbé a megemlékezést, amelyen a helyiek mellett az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi önkormányzat, a katolikus egyház, a civil szervezetek, a községi intézmények és a pártok képviselői rótták le kegyeletüket. A rendezvény koszorúzással zárult a Damjanich-emlékműnél, ahol Simon Ervin konzul Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében helyezett el koszorút, a Magyar Nemzeti Tanács részéről Hodik Péter Krisztina, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében pedig Rigó Flórián és Lakatos Adrián. Az adai Vadvirág HK részéről Varga Lívia, Bicók Annamária és Puszenyik Petra, a Millecentenáriumi Emlékbizottság képviseletében Gruber Ferenc és Rigó Pál Zsófia, az adai Aranykapu ME nevében Sóti Éva és Bartusz Péter koszorúzott. A törökfalui Százszorszép részéről Nagy Rózsa, a moholi Csobolyó ME részéről Lajkó Szilvia és Patyi Lajos, illetve a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében Györe Béla helyezte el a kegyelet virágait. Az emlékműsor az aradi vértanúk tiszteletére bemutatott misével zárult a Szentháromság katolikus templomban.