2024. április 19., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Letaglózták a holland óriást

Ahhoz képest, hogy mennyire kiegyenlített csatára lehetett számítani, valódi összeomlást produkált az Ajax együttese a BL harmadik fordulójában, a holland bajnok ugyanis a Johan Cruijff Arénában kapott egy történelmi hatost a Napolitól. A házigazdának jól indult az este, hiszen Kudus révén hamar vezetett (9.), de nem sokkal később megkezdődött a vesszőfutás: Raspadori fejessel egyenlített (18.), Di Lorenzo hasonló találata már a vendégek előnyét jelentette (33.), közvetlenül a szünet előtt pedig Zieliński precíz lövése talált utat szegény Pasveer hálójába (45.). A rutinos, 38 éves kapus a második félidőben aztán további három alkalommal kapitulált: alig futottak ki a csapatok a pályára, Raspadori duplázott szép tekeréssel (47.), majd előkészített Kvaratskheliának (63.). Az Ajax helyzetét ezután Dušan Tadić kiállítása is nehezítette, a szerb könyöklésért kapta meg második sárgáját, nem sokkal ezután pedig Simeone állította be a végeredményt (81.). A holland gárda sosem kapott ekkora verést Európában, 1964 óta egyetlen meccsen sem futott bele ilyen méretű pofonba, valamint holtversenyben ez lett a valaha elszenvedett legnagyobb arányú hazai veresége…

Az amszterdami estére az Ajax és a Napoli is sokáig emlékezni fog… (Fotó: Beta/AP)

Az amszterdami estére az Ajax és a Napoli is sokáig emlékezni fog… (Fotó: Beta/AP)

A játéknap legnagyobb jelentőséggel bíró meccsét az Inter minimális eredménnyel húzta be a Barcelona ellen. A San Siróban az egyetlen érvényes gólt Çalhanoğlu szerezte pompás, húszméteres, bal alsóban kikötő lövéssel (45+2.). A mérkőzés java részében domináló Barca Pedri révén egyenlített, de Vinčić játékvezető videózás után, kezezés miatt elvette a találatot, majd a ráadásban ugyanúgy VAR-szünetet követően nem fújt be egy kézgyanú miatti tizenegyest a katalánoknak.

Eredmények, 3. forduló, A csoport: Ajax–Napoli 1:6, Liverpool–Rangers 2:0. A sorrend: Napoli 9, Liverpool 6, Ajax 3, Rangers 0 pont. B csoport: Club Brugge–Atlético Madrid 2:0, Porto–Leverkusen 2:0. A sorrend: Club Brugge 9, Porto, Leverkusen és Atlético Madrid 3 pont. C csoport: Bayern–Plzeň 5:0, Inter–Barcelona 1:0. A sorrend: Bayern 9, Inter 6, Barcelona 3, Plzeň 0 pont. D csoport: Marseille–Sporting 4:1, Frankfurt–Tottenham 0:0. A sorrend: Sporting 6, Tottenham és Frankfurt 4, Marseille 3 pont.

Belgrádon a szerb és a magyar szemek!

Ma kora este kerül először sor arra a párharcra, amely miatt felkaphattuk a fejünket az Európa-liga csoportbeosztása láttán. A H jelű kvartettben ugyanis – először Belgrádban – ma 18.45-től a Crvena zvezda és a Ferencváros méri össze erejét. Homlokegyenest különböző pozícióból vág neki a szerb és a magyar bajnok az ütközetnek: a Zvezda pont nélkül sereghajtó, a Fradi hibátlanul csoportelső, ezért hatalmas különbséget jelent a folytatás szempontjából, ha hazai, avagy vendégsiker születik a szerb fővárosban. A Konferencia Ligában a Partizan a Köln vendége lesz, ahol már a pontszerzés is szép eredmény lenne.