2024. április 24., szerda

„Soha nem csináltam semmit tudományos alapon”

Fekete Lászlóval a natúr erős emberek világáról

Szombaton nemzetközi erősember-versenyt rendeznek Szabadkán. A rendezvény fő szervezője a többszörös világbajnok Fekete László, aki korábban létrehozta a Natúr Erős Emberek Világszövetségét, amivel a tiszta, vagyis teljesítményfokozó szerektől mentes versenyzés egyik élharcosa lett. A szövetségnek ma már a világ 52 országából több mint húszezer tagja van. Fekete Lászlóval a kedden Szabadkán megtartott sajtótájékoztatót követően beszélgettünk.

Mikor döntötte el, hogy az erősember-sportot tisztán fogja űzni?

– Hogy tisztán fogok sportolni, az nem döntés kérdése volt. Én így születtem. Soha nem tudtam megemészteni, hogy valaki teljesítményfokozó szerekkel próbál előnyt szerezni másokkal szemben. Ily módon nincs esélyegyenlőség. Ez nem döntés kérdése, hanem a becsület kérdése.

Voltak olyan tapasztalatai, amikor felmerült, hogy az ellenfelei esetleg doppingszerekkel tesznek szert előnyre?

– Úgy nőttem fel, és úgy versenyeztem, hogy ez folyamatosan jelen volt. Viszont ebben a légkörben is sikerült két világbajnoki címet elérnem. Ezt követően a natúr erős emberek versenyében még hét világbajnoki címet szereztem. Emellett 16 éve tartom a kőgolyóemelés világrekordját, amit azonos körülmények között még nem döntött meg senki.

Milyen volt a fogadtatása az erős emberek között a természetességre törekvő kezdeményezésének?

– Mondhatjuk, hogy kettészakítottam a világot, az erős emberek világát. Két irányzat van, az egyik a natúr, míg a másik a nem natúr. Jelen pillanatban úgy tűnik, egyre inkább érvényesül a natúr szemlélet, hiszen megfigyelhető, hogy a natúr erős embereknek nagyobb a teljesítményük, mint amazoknak. Feltett szándékom, hogy ebből előbb-utóbb olimpiai sportág legyen, ott pedig egyértelműen a tiszta versenyzésen van a hangsúly.

A gyakorlatban hogyan lehet ellenőrizni a sportolók tisztaságát?

– Ez azt jelenti, hogy a nagy versenyeken az első három helyezettnek kötelezően doppingvizsgálaton kell részt vennie. Aki azon megbukik, azt automatikusan egész életére törölni kell a sportolók közül.

A natúr erős emberek hogyan készülnek fel a versenyzésre?

– A felkészülést a versenyzők mindegyike máshogyan csinálja. Több ágazata van. Én soha nem csináltam semmit tudományos alapon. A természetesség nálam úgy működik, hogy amit megkívánok, azt fogyasztok, nincs az, hogy miből ehetek, és miből nem. Bármennyire is furcsa, nem nézem, hogy abban, amit eszek, miből mennyi van. Ha pörköltet kívánok nokedlival, azt eszem, és nem nézem, hogy mennyi fehérje, szénhidrát van benne.

Első ízben szervez versenyt Vajdaságban. Honnan jött az ötlet?

– Az eddigiek során a világ számos országában szerveztem erős emberek versenyét, többek között Ausztráliában és Dubajban is. A Kárpát-medencében a határon túli területek mindegyikében rendeztünk versenyeket. Vajdaság eddig kimaradt, itt ez lesz az első, és én már régóta szerettem volna itt is versenyt rendezni. A vajdasági magyaroktól aktív sportolóként, de még most is rengeteg e-mailt kapok, amiben gratulálnak, tiszteletüket fejezik ki, és elmondják, hogy példaképként tekintenek rám. Sokan kérdezték azt is, hogy itt miért nincs ilyen verseny. Ez most megvalósul.

Fekete László először rendez versenyt Vajdaságban (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Fekete László először rendez versenyt Vajdaságban (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)

Szombaton a versenyzők között ott lesz a fia, Fekete Miklós is. Ő az egyértelmű esélyes?

– A cél az, hogy az első háromba bekerüljön. Igaz, hogy ő a világbajnoki címvédő, de egy ilyen címet könnyebb megszerezni, mint megvédeni. Bármi megtörténhet. Szombaton két szabadkai sportoló képviseli Szerbiát. Őket személyesen nem ismerem, majd a verseny helyszínén eldől, hogy mire képesek. Azért is jók a versenyek, mert sokat lehet tanulni, és minél több versenyen vesz részt a sportoló, annál többet tanul, és annál jobb teljesítményre képes.

A szabadkai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jövőre visszavonul az aktív versenyzéstől. Hogyan készül az utolsó versenyére?

– Az a tervem, hogy jövőre a fiammal csapatban veszek részt a világbajnokságon, és az lesz az utolsó versenyem. A felkészülésemen nem változtatok. Mindent ugyanúgy csinálok, ahogy eddig. Ha korábban működött, akkor miért változtassak rajta?