2024. április 23., kedd
SZÓFIGYELŐ

Kifésülködik

Ritka szavaink egyike a kifésülködik, már bő másfél százada előfordul a szóhasználatban. Általában arra a személyre mondják, aki szépítkezése során fésűvel kitisztítja, kicsinosítja, rendbe szedi a haját: Itt-ott betakarózott, s jól kifésülködött. – Hazaszaladt, megmosdott, kifésülködött szépen, felöltözött legszebb ruhájába, rozmaringos, bazsarózsás kalapot tett a fejébe s elindult a nagy útra. – Mire a látogató kimosdott, kifésülködött az útiporból, akkorra ő is otthon termett. – Lali nagyon kifésülködött, már tetszeni akar a Jokernek. – Ez már kifésülködött, jó ruhába öltözött, a lopott pénzen villát vásárolt magának Floridában vagy Kaliforniában, befolyásos barátai vannak a Fehér Házban.
A kifésülködik alaposabb műveletre utal, mint a megfésülködik, a tisztálkodásnak egyfajta módját jelöli. Akár olyankor is alkalmazzák, amikor nincsen lehetőség hajmosásra.
A kifésülködik igéből képzett kifésülködve határozói igenévvel szemléletesebb lesz a közlés, mint nélküle volna: Szépen kitakarított lakásba lépett, a lány meg csinosan, szépen öltözködve, kifésülködve várta. – Ott a lakás szépen kitakarítva, a lány takarosan felöltözve, kifésülködve. – Másnap (...) már 9 órakor felgyülekeztünk ki-ki a maga osztályában, illően öltözve és kifésülködve, úgy, hogy Dankó bácsi egyikünkön sem talált akár egy makulányi hibát is. – Kimosdatva, kifésülködve elindultunk az iskolához vezető úton, hogy nekivágjunk az eljövendő nyolc titokzatos esztendőnek. – Fiatal fiúk csinosan, kifésülködve, peckesen sétáltak a kirakatok előtt. – Pontosan nyolc órakor Mack és a fiúk, kifésülködve, kimosakodva, fölkapták korsóikat, lemasíroztak a kaptatón. – Két nappal később kiborotváltan, kifésülködve, gondosan kiöltözvén, jelentkezett az irodában. – Tiszta ingben, kifésülködve indulunk neki megfüstölődni, sőt, lehetőleg megperzselődni az amúgy is izzó június végi estében. – Tisztán kifésülködve három padot ültek tele. – Ezek voltak azok a napok, amikor kimosdva, kifésülködve felvehették ünnepi ruhájukat, hogy így vegyenek részt a felemelő ünnepi eseményeken. – Pomádésan kifésülködve, ünneplőbe öltözve leült Julis mellé a kőlépcsőre.
A kifésülködött melléknévi igenévben olykor nemcsak az alapos tisztálkodás mozzanata jut kifejezésre: A KISZ-ből kifésülködött újmilliárdos csodálatos pályafutása: tanácsadó, miniszter, miniszterelnök, fegyverkereskedő... Mi jöhet még? A függöny. – Az ékeskedő név előkelő birtokosa hogy kerül a Veigelsberg (Ignotus) Hugók és Fenyő Miksák kifésülködött, de tagadhatatlanul nyúlbőrillatú társaságába?