2024. március 29., péntek

A közoktatásért tüntettek Magyarországon

A fővárosban tízezren alkottak élőláncot a pedagógussztrájkhoz csatlakozva

Magyarországon sztrájkkal, tüntetésekkel és szolidaritási akciókkal, a fővárosban pedig élőlánccal hívták fel a figyelmet a résztvevők az oktatás október 5-ei nemzetközi napján a pedagógusok és a közoktatás problémáira. A megmozdulásokon sok diák, tanár, szülő és szimpatizáns vett részt.

Az oktatás tegnapi világnapján sztrájkot és több tüntetést tartottak Magyarországon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szervezésében. Pedagógusok néhol polgári engedetlenségi akcióban is részt vettek.

A munkabeszüntetéssel és a tüntetésekkel az oktatás tarthatatlan helyzete és a megalázó pedagógusbérek ellen tiltakoztak. A szervezők korábban azzal vádolták meg a kormányt, hogy az oktatásban dolgozók követeléseinek teljesítése helyett inkább látványosan fenyíteni igyekszik a megélhetésükért küzdő pedagógusokat.

A sztrájk és a tüntetés több egyéb célt is szolgált, sőt több üzenetet is közvetített. Ezek a következők, a demonstráció szervezői szerint: a tanárok melletti kiállás, a munkájuk alól felmentett oktatókra vonatkozó hatósági döntés visszavonása, élhetőbb körülmények biztosítása a pedagógusok és a diákok számára.

Az érdekvédők az óvodáktól, az iskoláktól, a kollégiumoktól és a szakszolgálatoktól azt kérték, hogy ne vegyék fel a munkát, de a törvényt tartsák be. A PDSZ-nél előzőleg tizenháromezernél is több pedagógus jelezte csatlakozását a demonstrációkhoz mintegy kétszáz intézményből. A megmozdulásokon diákok, szülők és szimpatizánsok is részt vettek. A tiltakozásokat 39 civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet biztosította támogatásáról.

Budapesten több mint ötven középiskola vett részt a tüntetésen. A belvárosban 5,5 kilométer hosszú élőláncot alakítottak ki, tömött sorokban állt a mintegy tízezer résztvevő.

A parlamentben előzőleg ellenzéki képviselők is felhívták a figyelmet a pedagógusok és az oktatás rossz helyzetére. Nehezményezték azt is, hogy a tanárok alacsony bérért dolgoznak.

Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kritikákra válaszolva elmondta: az Orbán-kormány az idén, jövőre és az azt követő évben is egyaránt tíz százalékkal emeli a tanárok fizetését. Tegnap pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt, amikor is 4576 óvodai és iskolai beruházás valósult meg.

A pedagógusbérek növelésének fontosságát hangsúlyozta a parlament elnöke is. Kövér László a Hír Tv Napi aktuális című műsorában kifejtette: emelésre szükség van, mert a pedagógusok bére nem méltányos ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket. Szerinte a jelenlegi helyzeten sztrájk nem segít, sem polgári engedetlenségi akció.