2024. április 20., szombat

Vučić: Európához tartozunk

Aleksandar Vučić részt vesz a prágai csúcstalálkozón, amelyen európai politikai vezetőkkel találkozott. A szerb államfő a mai nap folyamán számos kollégájával tárgyalt – számol be a b92.net.

– Sok jó dolog elhangzott itt azzal kapcsolatban, hogy Európa merre halad. Új gázvezetékek és kőolajvezetékek kiépítése került fel azzal a céllal, hogy a világ minden tájáról származó energia felhasználható legyen. Szombaton bővebben lesz szó az új beruházásokról. Megköszöntem az európaiaknak a Bulgáriával való rendszerösszekötő megépítéséhez nyújtott támogatást – mondta Vučić. Hozzátette: Szerbiát senki nem kritizálta ma, a hivatalos felszólalók egyike sem. Az államfő ezután az Oroszország elleni szankciókról beszélt, amelyeket Szerbia nem vezetett be.

– Megértem az Európai Unió álláspontját. Nagy konfliktusban vannak az Orosz Föderációval, de megfeledkeztek a mi helyzetünkről 1999 kapcsán. A többség nem érti ezt a helyzetet, és ezért nem is olyan egyszerű a közös nevező megtalálása – fogalmazott Vučić.

– Azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk, Európához tartozunk. Nagyon hasznos számunkra, ideális alkalom egy jó találkozásra, egy-egy dolog megismerésére. Láttam, hogy mások mit kezdenek saját országukban az energiaválsággal. Ez számunkra fontos tapasztalat, és meglátjuk, a csúcstalálkozót követően mikor és hogyan folytatódik vagy lassul számunkra az európai út – közölte a szerb államfő.