2024. április 20., szombat

Fiók mélyére rejtett gyilkossági ügy

Ma sem tudni a két gárdista kivégzésének pontos részleteit, körülményeit

Tizennyolc évvel ezelőtt vált, máig tisztázatlan körülmények között gyilkosság áldozatává két sorkatonai szolgálatot töltő kiskatona őrállás közben a topčideri Karaš kaszárnyában. Dragan Jakovljević és Dražen Milovanović családtagjai, barátai azóta is minden év október 5-én gyertyát gyújtanak és virágot helyeznek el a kaszárnya előtt, így őrzik a két fiatal emlékét, és reménykednek abban, hogy egy nap kiderülhetnek a pontos részletei ennek a tragikus történésnek.

Az ügyben a mai napig nem emeltek vádat senki ellen, s gyanúsítottjai sincsenek a esetnek. 2004. október 5-én az akkori Szerbia és Montenegró-i hadsereg közölte, hogy holtan találták a két gárdistát az említett helyen. A katonaság nem számolt be arról, hogy gyilkosság történt, de később a nyilvánosság nyomására független hazai és külföldi szakértők és az FBI helyszíni vizsgálatai megállapították a likvidálás tényét.

A szülők és családtagok a tegnapi, kaszárnya előtti megemlékezésen arra szólították fel az állami szerveket és Aleksandar Vučić elnököt, végre tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy fény derüljön az igazságra, mi történt valójában 18 évvel ezelőtt. Janko Jakovljević, a meggyilkolt Dragan édesapja azt mondta, teljesen világos a családok számára az, hogy az államfő nem illetékes a gyilkosságok felderítésében, de itt többről van szó egyszerű rendőrségi ügynél, emberi kötelezettsége az elnöknek is síkra szállni azért, hogy megtudja mindenki, mi történt a gyerekeikkel 18 évvel ezelőtt. Az apa szerint valaki valamiért egy fiók mélyére süllyesztette az ügyet, ezért hiábavalónak bizonyult minden kísérlet, ami a részletek felderítésére irányult. Milomir Milovanović, Dražen fivére elmondta az újságíróknak, hogy a kérdéses éjszakán, amint tudomást szerzett a történtekről, azonnal a helyszínre érkezett, s rengeteg megmagyarázhatatlan, furcsa helyzettel találta ott szembe magát, amikből azt az egyértelmű következtetést vonhatta csak le, hogy valami tényleg nincs rendben, s gyilkosság áldozata lehetett a testvére.

Predrag Savić ügyvéd nem sokat árulhatott el a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtt zajló eljárás kapcsán, mivel még folyamatban van. Annyit közölt a helyszínen, hogy a felelősök megállapítása egyben az emberi jogoknak a tesztje is az országban. Emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt ismeretlenek gépkocsiból fenyegették meg az emlékezőket, s ennek kapcsán sem állapított meg a hatóság semmit, pedig erről videófelvételek is készültek. Amíg az eset részletei nem derülnek ki, addig Szerbiában nincsenek emberi jogok sem – értékelte Savić.

Nemcsak a gyilkosság 18. évfordulójára, hanem a jogállamiság tagadásának 18 évére is emlékezünk ma – nyilatkozta Olgica Batić ügyvéd. Egyáltalán nem igaz, amit a katonai bizottság közölt, azokat az állításokat megdöntötték a szakértői vizsgálatok és az FBI jelentése is – emlékeztetett. A szerb állam 2016-ban egy bizottságot hozott létre a részletek kivizsgálása érdekében, de a testület tagjai sosem ültek össze – hangsúlyozta Batić. A katonai bizottság egyébként gyilkosságról és öngyilkosságról beszélt 2004-ben, majd egy hazai független szakértői csoport megállapította, hogy harmadik személy lőtte le a kiskatonákat.

Az évforduló kapcsán a Nők feketében (Žene u crnom) kormányzaton kívüli szervezet is arra szólította fel az illetékeseket, hogy minden akadályt hárítsanak el a nyomozás elől, ahogyan annak ismertetése elől is, hogy hol rejtőzködött a hadsereg épületeiben kiadatása előtt Ratko Mladić háborús bűnökért elítélt volt boszniai szerb főparancsnok.