2024. április 20., szombat

Újabb fairtás a fejlődés nevében

Ezúttal a Fruška gora utca és Lázár cár sugárút kereszteződésénél, ahol a 021.rs portál értesülése szerint hamarosan megkezdődik egy „szédítő” körforgalmú útkereszteződés kiépítése.

Állítólag kilenc fát fognak kivágni a fejlődés, pontosabban a közlekedésfejlesztés érdekében, miután az új, megakörforgalom beindul, az autósok a mostaninál sokkal gyorsabban keresztültörhetnek majd a városnak ezen a dugóveszélyes pontján.

(Fotó: Szeli Balázs felvétele)

(Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Az újfajta, máshol, rendezett társadalmakban már bevált körforgalmú útkereszteződés lényege az, hogy az autósoknak már besorakozáskor sávot kell választaniuk attól függően, hogy hol terveznek kikanyarodni a körforgalomból. Tehát a kereszteződésen belül nincs sávváltás, ami jócskán meggyorsítja az átjutást. Tudni kell azonban, hogy az újvidéki körforgalmú útkereszteződések csak az autósoknak kedveznek (talán), a gyalogosok számára életveszélyesek, ugyanis a volán mögött ülők – a szemaforhiányból eredő, kötelező fékezés kiiktatása miatt – teljes sebességgel vágódnak be, és az úttestre lépőket gyakran észre sem veszik.

Az új útkereszteződés terve a portál szerint már nagyon régi, a kilenc hónaposra tervezett építkezés versenypályázatát már kiírták, a városi és a tartományi kasszából összesen 300 millió dinárt költenek majd el erre.