2024. április 25., csütörtök

Felújítások a vasút mentén

Helyreállították a Szabadka–Szeged vasútvonal kivitelezése során megsérült útburkolatot – Jövő év elején megindulhat a vasúti személyszállítás Szabadka és Horgos között

Kern Imre Szabadka alpolgármestere ma Palicson és Királyhalmán tett látogatást és megtekintette a Szabadka–Szeged vasútvonal mentén elvégzett felújítási munkálatokat. A vasútvonal felújításának kivitelezési munkálatai során ugyanis számos utca aszfaltburkolata megsérült, amelyet a kivitelezők most helyreállítottak. Így Palicson új aszfaltburkolatot kapott a Hegedűs József utca és a Marko Orešković utca. Ezen felül a Hegedűs József utcában a vasúti síneken egy gyalogos átkelőhely is kialakításra került. Királyhalmán pedig két kilométeren fektettek le új aszfaltburkolatot a falu központjában. Emellett Hajdújáráson az Ifjúsági brigád utcát is felújították. Kern Imre a látogatás során adott nyilatkozatában elmondta, hogy már a következő év elején elindulhat a vasúti személyszállítás Szabadka és Horgos között.

Kern Imre

Kern Imre

Kern Imre először a palicsi Hegedűs József utcában tett látogatást, ahol a sajtó képviselőinek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az utcában található gyalogos átkelőhely a polgárok kérését figyelembe véve került kialakításra.
– A kivitelezőknek mindig van egy olyan feladata, hogy azokat az útszakaszokat, amelyek a kivitelezés alkalmával elhasználódnak, megsérülnek felújítsák. Mi megbeszéltük a kivitelezővel valamint a beruházóval, vagyis a köztársasági közlekedési-, infrastrukturális- és építésügyi minisztériummal, hogy fordítsanak erre egy bizonyos összeget. Ez mintegy 450 ezer eurót tesz ki. Megbeszéltük a helyi polgárokkal, hogy ebből az összegből pontosan mit is újítsunk fel. Így Palicson felújítottuk a Hegedűs József utcát az E5-ös úttól a Női Strandig. Szintén Palicson felújítottuk a Marko Orešković utcát is. Hajdújáráson az Ifjúsági brigád utca került felújításra, míg Királyhalmán két kilométer új aszfaltburkolatot kapott a falu központja. A Hegedűs József utcában továbbá egy pótmunkára is sor került, ugyanis a vasúti síneken nem volt gyalogátkelőhely. Polgárok megkerestek bennünket azzal a kéréssel, hogy jó lenne, ha itt lenne egy gyalogátkelőhely számukra. A kivitelezők a felújítások során ezt is megcsinálták. Úgy gondolom az itt élő polgárok számára egy nagyon jelentős dolog, hogy hosszú évek elteltével végre sikerült ezeket az utcákat felújítani. Sőt Palicson még egy fontos projektum is befejeződött az elmúlt hetekben, mégpedig a 6-os autóbusz fordulója és a Zentai út közötti kerülőút újraaszfaltozása és rekonstrukciója. Ez nem csak abból a szempontból fontos, hogy az autópályáról jobban megközelíthető Palics, hanem azért is mert ez egy fontos útszakasz lesz akkor, amikor Szabadka belvárosában elkezdődnek a gyorsvasút felújítási munkáltai – mondta az alpolgármester.

Vasúti gyalogátkelőhely a palicsi Hegedűs József utcában

Vasúti gyalogátkelőhely a palicsi Hegedűs József utcában


Kern Imre Palics után a királyhalmi vasútállomást tekintette meg, ahol elmondta, hogy a vasúton hamarosan személyvonatok is közlekedhetnek.
– Néhány héttel ezelőtt volt egy megbeszélésünk a Szerbia Vasutak közvállalattal és a Subotica-trans Közúti Utasszállítók Közvállalattal, annak érdekében, hogy összhangba hozzuk az autóbuszok és a vonatok menetrendjét. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy akár már jövő év elejétől megindulhat a vasúti személyszállítás Szabadka és Horgos között. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy minden páros órában Szabadkáról indulna vonat Horgosra, páratlan órákon pedig Horgosról indulna vonat Szabadkára. Nagyon jó lenne, ha egy ilyen jól bejáratódott egyszerű menetrend alakulna ki, amelyhez a polgárok könnyen tudnak alkalmazkodni. Akkor amikor vasút szállítja majd a polgárokat autóbusz nem fog indulni. Ezzel pedig lehetőségünk van arra, hogy a Subotica-trans gazdaságosságát is javítsuk. Nagyon szeretném ha minél előbb megindulna Szabadka és Szeged között is a vasúti személyszállítás. Jelenleg itt csak teherszállítás folyik. Mindannyiunknak az a vágya ugyanakkor, hogy a gyors és hatékony személyszállítás induljon meg végre, és ne kelljen órák hosszat várni a határon a gépkocsikban. Arra várunk, hogy a MÁV befejezze a beruházást. Remélem, ahogy erre ígéretek is voltak, hogy a jövő év őszére meg is indul a személyszállítás Szabadka és Szeged között – magyarázta Kern Imre.

A következő évben már személyvonat is érkezhet a királyhalmi vasútállomásra

A következő évben már személyvonat is érkezhet a királyhalmi vasútállomásra