2024. április 20., szombat

Kapaszkodó és Ízőrző

Mesemondás és házi krémes – két izgalmas program Bácsfeketehegyen

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület a hétvégén két programot is szervezett, mindkettőt a Kultúrotthonban. Az egyik esemény a gyerekeket, a másik pedig a felnőtteket célozta meg, viszont mind a kettő egy-egy régebben futó projektum része. Hajvert Lódi Andrea, az egyesület elnöke elmondta, hogy a gyerekeknek szánt program az edukáció mellett a közösségteremtést tűzte ki célul.

Mese az ovisoknak (Lakatos János felvétele)

Mese az ovisoknak (Lakatos János felvétele)

– A Kapaszkodó egy egész éven át futó programunk, és tartományi támogatásból valósul meg. A program célja, hogy összehozzuk a fiatalokat, különböző alkotótevékenységek gyakorlására. Alkalmat teremtünk, hogy valahol közösségben legyenek azok a gyerekek is, akik egyébként nem vesznek részt közös programokban, például különböző generációk tagjai. Ezzel erősítjük a közösséget. Ezen a hétvégén a magyar népmese napja alkalmából szerveztük meg a Kapaszkodó programot. Külön volt egy program az ovisoknak, Molnár Gabriella óvónő vezetésével, valamint külön az iskolásoknak, amit Kormos Irén, egyesületünk mesemondó szakkörének vezetője vezetett. Illetve részt vettek benne azok a fiúk is, akik már régebb óta foglalkoznak mesemondással. Ennek az volt a célja, hogy a gyerekek kedvet kapjanak a mesemondáshoz és -olvasáshoz – számolt be az elnök, majd arról is szólt, szeretnék elérni, hogy a gyerekek kicsit kiszakadjanak a tévé és a mobiltelefon vonzásköréből. A közös időtöltés és az irodalom megkedveltetése a cél – fogalmazott.

A felnőtteket megcélzó hétvégi történés pedig az egyesület hungarikumprogramjának egyik gyakorlati része volt. Ez program lassan a végéhez közeledik.

– Lassan lezárul A feketehegyi háziasszony könyve elnevezésű hungarikumprogramunk. Ez magában foglal egy néprajzi gyűjtést, egy könyv kiadását ennek nyomán, oktatóvideók készítését és gyakorlati visszatanítást. Most a gyakorlati visszatanításnak volt egy része, ahol a hagyományos házi krémes elkészítését tanulhatták meg a résztvevők. Ezúttal Barta Júlia nyugalmazott óvónő volt az oktató. Ez programrész az Ízőrző nevet viseli, és úgy valósul meg, hogy minden alkalommal más-más helybeli idős asszony tanítja meg egy olyan étel elkészítését, ami már kiment szokásból. Itt most azt néztük meg, hogy az eredeti, hájjal készült krémestészta hogyan készül. Elkészítettük, tölteléket is csináltunk bele, és magunkkal vihettük azokat a titkokat, amiket nagyanyáink még olyan jól ismertek – mondta Hajvert Lódi, majd hozzáfűzte, hogy ez reményt ad, hogy továbbviszik dédanyáik örökségét a mindennapokban.

Készül a hagyományos krémes hájas tésztával (Lakatos János felvétele)

Készül a hagyományos krémes hájas tésztával (Lakatos János felvétele)

Mindkét program folytatódni fog az év további részében, a Kapaszkodó program keretében hétvégi foglalkozásokat fognak tartani. Az ősz és a tél közeledtével előtérbe helyeződnek az őszi termések, ezekből készülnek majd különböző eszközök és díszek – számolt be az elnök, majd azzal folytatta, hogy az Ízőrző program utolsó részére novemberben kerül sor, amikor csigatésztát fognak készíteni. Ezzel párhuzamosan folyik a könyv készítése, amit december 16-án fognak bemutatni. Ez egyben a hungarikumprogram lezárása is lesz, amikor fényképkiállítást és ételkóstolót tartanak.