2024. március 29., péntek

Két amerikai, egy orosz és japán űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra

Két amerikai, egy orosz és egy japán űrhajós indult szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a floridai Cape Canaveralről a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajójával.

Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani. Húsz éve ez az első amerikai földről indított űrhajó, amelynek fedélzetén NASA-űrhajósok társaságában egy orosz kozmonauta utazik.
A Crew-5 misszió legénysége az amerikai Nicole Aunapu Mann és Josh Cassada NASA-űrhajósokból, Vakata Koicsi japán űrhajósból és Anna Kikina orosz kozmonautából áll. Nicole Aunapu Mann egyben az első amerikai őslakos nő az űrben.

Egy amerikai-olasz űrhajóscsapatot váltanak és mintegy öt hónapot fognak az ISS-en tölteni tudományos kísérleteket végezve. A tervek szerint űrhajójuk csütörtökön este fog csatlakozni a mintegy 420 kilométeres magasságban, Föld körüli pályán keringő ISS-hez.
Szeptember 21-én az amerikai Francisco Rubio és az orosz Szergej Prokopjev, illetve Dmitrij Petelin űrhajóssal a fedélzetén indították a Szojuz MSz-22 űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból. Az volt az első közös amerikai-orosz űrrepülés a február 24-i ukrajnai orosz invázió óta.
A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást, amelynek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai űrhajósok orosz űrhajókkal juthatnak fel, így biztosítva a folyamatos orosz és amerikai jelenlétet a fedélzeten.