2024. április 19., péntek

Segítség a veszélyeztetett csoportoknak

Újvidéken szociális vállalkozások mutatták be tevékenységüket és termékeiket

Tegnap Újvidéken, a Szabadság téren hét szociális vállalkozás mutatta be az ökológiai és organikus termékeit, amelyek értékesítésével a veszélyeztetett csoportokat segítik, például az olyan nőket és gyermekeket, akik családi erőszak áldozatai, a menekülteket vagy a szociálisan veszélyeztetett gyermekeket. Az idén az OTP Bank hét szociális vállalkozást támogat. Ezek a Somborske šnajderke, Naša kuća, Supernatural, Woman on the way, Koozmetik, Artists Anonymous és a Soko Skin Care.

(Fotó: Dancsó Áron)

(Fotó: Dancsó Áron)

A Somborske šnajderke szociális vállalkozás segíti az olyan nők gazdasági integrációját, akik családi erőszak áldozatai. 2020 elején alakultak meg, a kezdetekor védőmaszkokat gyártottak, ma pedig már ruhaneműt is gyártanak. A nők számára munkát is kínálnak. A Naša kuća szociális vállalat elsősorban papírokat gyárt, ezenkívül rokkant személyeket oktat és foglalkoztat. Az a célja, hogy a rokkantak gazdaságilag függetlenek legyenek, és minőségi életet és biztos jövőt szavatoljanak számukra. A Supernatural szociális vállalat pólókat készít, az eladott termékekből származó bevételt ökológiai projektumokra fordítja. Együttműködik különböző vállalatokkal, a globális ökológiai problémák megoldása érdekében. A Women on the way szociális vállalkozás ruhákat gyárt és migráns nőket foglalkoztat. A menekült nők fenntartható temékeket készítenek a kultúrájukkal összhangban, és a nyereség 50 százaléka nekik megy. A Koozmetik vállalat kozmetikai termékeket készít, külön hangsúlyt fektetve a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, s mindenekelőtt természetes anyagokat használ fel. Az a célja, hogy gépek helyett embereket foglalkoztasson, és kevesebbet költsön, mint amennyit keres.

Az Artists Anonymous non profit szervezet is számos terméket kínál humanitárius célokra. A Soko Skin Care természetes alapanyagú kozmetikai termékeket készít, többnyire gyógynövényekből.

Az esemény mindenképpen jó alkalom arra, hogy ezek a vállalkozások megismertessék termékeiket a vásárlókkal.