2024. április 24., szerda

Tisztán, erősen

Hat nemzet erős emberei Szabadkán

Szombaton 15 órai kezdettel a szabadkai Kisstadionban, vagyis a műkorcsolyapályán nemzetközi erősember-versenyre kerül sor. A rendezvényen hat ország 12 versenyzője, közte két szabadkai sportoló méri össze erejét. A résztvevők öt versenyszámban vetélkednek, kőgolyórakásban, gumiköpeny-forgatásban, sziklacipelésben, súlyok lépcsőn cipelésében, valamint kamionhúzásban. A rendezvény apropóján kedden sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt a verseny főszervezője, a többszörös világbajnok, Fekete László is.

Kern Imre, Szabadka alpolgármestere felszólalásából többek között megtudtuk, hogy a versennyel a várost is népszerűsítik.

– Nagy büszkeség számomra, hogy városunkban köszönthetjük Fekete László kilencszeres világbajnokot, aki kitartásával és energiájával sokak példaképe, és hogy elmondhatjuk, szombaton egy nemzetközi erősember-versenyt tartunk. Úgy vélem, egy jó szombat délutáni programot tudunk kínálni a szabadkaiaknak, és az egyéb városokból érkező vendégeknek. A versenyzők öt versenyszámban mérik össze erejüket, és ezek az érdeklődők számára ismerősek lehetnek a tévés közvetítésekből. Annak idején én is izgatottan néztem ezeket a közvetítéseket, és szívből szurkoltam Fekete Lászlónak. A rendezvény médiapartnere többek között a TV2 csoport tagja, a Spíler 1 és Spíler 2 televízió, amely egyórás műsort készít a versenyről, amelyben városunk szépségeit is bemutatják – mondta Kern Imre.

Fekete László a tiszta versenyzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Az egyik álmom válik valóra azzal, hogy Szabadkán is rendezhetünk erős emberek versenyét. Világéletemben harcoltam a teljesítményfokozók ellen, és a Natúr Erős Emberek Világszövetsége égisze alatt igyekszem magam köré gyűjteni a világ minden tájáról azokat az erős embereket, akik mindenféle teljesítményfokozó használata nélkül versenyeznek. A szövetségnek jelenleg a világ 52 országából több mint húszezer regisztrált tagja van. A szombati versenyen 12 olyan versenyző vesz részt, aki nem használ doppingszert, és a nézők megfigyelhetik, hogy időnként még így is nagyobb teljesítményre képesek, mint azok, akik teljesítményfokozót szednek. Bízom benne, hogy a nézőknek maradandó élményben lesz részük, valamint megfigyelhetik, hogy milyen a természetes emberi erő, és a látottak ráébresztik őket arra, hogy a teljesítményfokozók teljesen feleslegesek. Engem a doppingszerek elleni küzdelmem miatt nagyon tisztelnek Magyarországon, de úgy érzem, hogy a magyarlakta, határon túli területek polgárai még inkább becsülik munkásságomat, és bárhol járok Vajdaságban, Felvidéken vagy Erdélyben, nagy szeretet övez. Mindez megerősíti bennem annak tudatát, hogy megérte 34 éven keresztül dolgozni – fogalmazott Fekete László, aki azt is elmondta, hogy utolsó versenyére jövőre kerül sor, amikor fiával, Fekete Miklóssal csapatban vesz részt a világbajnokságon.

A rendezvény helyszíne, mint ahogy említettük, a szabadkai műjégpálya lesz, amelynek kezelője a Stadion Kommunális Közvállalat. Az intézmény részéről Dér Henrik technikai vezető vett részt a sajtótájékoztatón, aki elmondta, hogy az erős emberek versenyére való belépés díjtalan, és az eseményen büfé is várja a látogatókat.