2024. március 29., péntek

Szülinapi koncert

Négyévesek a péterrévei tamburások

Péterrévén nagy hagyománya van a magyar tamburázásnak, illetve a tamburamuzsikának. A Dr. Kiss Imre Művelődési Kör keretein belül egész évben folyik az oktatás, melynek során a gyerekek megismerkedhetnek a saját zenei kultúrájukkal, illetve megtanulhatják elődeik kulturális hagyatékát. A péterrévei színházteremben vasárnap este tartották meg a tamburások negyedik születésnapi koncertjét.

– Az egyesületben a Csoóri Sándor Alap támogatásával három korcsoportban folyik a munka. Több mint harminc gyermekkel hetente két alkalommal van foglalkozás. A legidősebb csoport a Pengetős banda, majd a Kistücsök zenekar, míg a Ciripelő zenekarban azok a gyerekek vannak, akik csak nemrégiben kezdtek foglalkozni tamburázással – mondta Csasznyi Magdolna, az egyesület vezetője.

A csoportokkal Bolyos Miklós zenetanár foglalkozik, aki Péterrévén nőtt fel, a zeneakadémia elvégzését követően először tanárként helyezkedett el, majd a Vajdasági Rádió és Televízió zenei szerkesztőségében tevékenykedett, ahol a magyar népzenei műsorokat bízták rá.

– Hamar kiderült, hogy a csoportos muzsikálás és éneklés teszi teljessé napjaimat, ezért már négy éve szabadidőmben először szülőfalumban, Péterrévén, Temerinben, Moholon, majd Adán is elkezdtem a tamburás csoportok oktatását. A péterrévei csoportban négy évvel ezelőtt kilenc-tízen voltak, ma hétről hétre már jóval többen tanulnak tamburázni. Többnyire a mi tájunkra jellemző magyar népzenét játszunk. A Tisza menti dalokat tartjuk a legfontosabbnak, de a Kárpát-medence más tájegységeinek tamburazenéjét is megismertetjük a gyerekekkel. Ezenkívül a tevékenységekkel megpróbáljuk szélesíteni a gyerekek zenei látókörét és gondolkodásmódját, tánczenét és klasszikus zenei átiratokat is játszunk – mondta Bolyos Miklós.