2024. március 29., péntek

LITERAtúra 2022

Kishegyesen megtartották a hagyományos irodalmi rendezvénysorozatot – Idén egy igazi újdonság is szerepelt a rendezvény programjában

A hétvégén tartották meg Kishegyesen a hegyesi LITERAtúra elnevezésű irodalmi rendezvénysorozatot. A rendezvény pénteken kezdődött és szombat délután ért véget. Az ünnepi részen jelen volt többek között Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke és a helyi elöljáróság más képviselői.

Az irodalmi rendezvénysorozatot az idén a Kishegyesi Könyvtár szervezte. Nagy Erzsébet, az intézmény igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy ez alkalommal is gazdag programmal készültek a LITERAtúrára.

A Csépe-emléktábla megkoszorúzása (Lakatos János felvétele)

A Csépe-emléktábla megkoszorúzása (Lakatos János felvétele)

– A hegyesi LITERAtúra Csépe-emléknapként él a köztudatban. 51 éves hagyománya a kishegyesi helyi közösségnek és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek köszönhető. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénnyé nyilvánította, megszervezését a Kishegyesi Könyvtárra bízta. Célja továbbra is a vajdasági magyar irodalom népszerűsítése. Szerves része az Aranyeső Vers- és Prózamondó Verseny községi döntője, ahol általános iskoláink legjobb szavalói az idén Ács Károly, Böndör Pál, Csépe Imre, Dudás Kálmán és Gál László versei közül válogathattak. A magyar népmese napja apropójából Nagy Abonyi Szabolcs zentai mesemondót kértük fel, hogy tegye még emlékezetesebbé ezt a rendezvényt. Böndör Pál és Juhász Erzsébet idén lenne 75 éves, az ő műveikből készítettünk kiállítást a könyvtárban. Munkásságukat Berényi Emőke idézte fel. Bemutattuk a Vajdasági ládafia című könyvet, amelynek harmadik kiadása a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Gyökerek és szárnyak című verses előadással gazdagította a műsort – számolt be az igazgató.

Az irodalmi rendezvénysorozat péntek délelőtt az Aranyeső Vers- és Prózamondó Verseny községi döntőjével kezdődött. A döntősök produkcióit a Barta Júlia, Kormos Irén és Krizsán Szilvia összetételű zsűri értékelte. A 3–4. osztályosok kategóriájában Török Viola lett az első, az 5–6. osztályosok közül Szőke Réka, a 7–8. osztályosoknál pedig Baranyi Máté. A péntek délutáni kiállításmegnyitót és könyvbemutatót hagyományosan a Csépe Imre-emléktábla megkoszorúzása előzte meg. Ez alkalommal a szervezők nevében Berényi Emőke, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella és Sárközi István, a kishegyesi önkormányzat nevében pedig Sándor István és Mohácsi Zoltán helyezték el a megemlékezés virágait.

Kertész Sándor a képregényekről tartott előadást (Lakatos János felvétele)

Kertész Sándor a képregényekről tartott előadást (Lakatos János felvétele)

A rendezvénysorozat szombaton délután ért véget, egy újdonságnak számító eseménnyel. Kertész Sándor magyarországi előadó Keretek közt rajzolók címmel tartott előadást a képregény tematikájában. Az érdekes értekezést követően a kishegyesi Black Village Comics képregényműhely csapata is bemutatkozott.

Az idei hegyesi LITERAtúrát a Magyar Nemzeti Tanács, Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatta.