2024. április 25., csütörtök

A MIA válaszol!

Virtuálisan is igényelhetők a dokumentumok Zomborban és Szabácson

Két szerbiai és két bosznia-hercegovinai városban ezentúl a Viber alkalmazáson keresztül is lehet igényelni a születési, a házassági és a halotti anyakönyvi kivonatokat, de az állampolgársági bizonyítvány is megrendelhető az okostelefonra telepített alkalmazás által – jelentette be a Helyi Gazdaságfejlesztésért Felelős Nemzeti Szövetség (NALED). A közlemény szerint ez a lehetőség számos polgár számára könnyíti meg az említett dokumentumok beszerzését.

Az újítást a szerbiai és a bosznia-hercegovinai községek szolgáltatásainak fejlesztését célzó projektum keretében vezették be. A gazdasági együttműködésért és fejlődésért felelős német minisztérium programját a NALED mellett a Szerbiai Gazdasági Kamara valósította meg, a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ) és a SAGA cég közreműködésével.

Szerbiában Zombor és Szabács (Šabac) az első városok, amelyek úgynevezett „chatbot munkatársat” kaphattak: a virtuális ügyintéző a múlt évtől már rendszeresen válaszol a szóban forgó dokumentumok beszerzéséhez kapcsolódó kérdésekre, de a városi vezetés közösségi oldalairól és honlapjáról beérkező hozzászólásokat is kezeli. Emellett tájékoztatja a lakosokat az önkormányzati hivatalok munkájáról is.

A MIA névre keresztelt virtuális ügyintéző segítségével Szabácson az anyakönyvi kivonatok és az állampolgársági bizonyítványok kiadásához kapcsolódó információk mellett a lakosok tájékozódhatnak az adóbizonylatokról, de a szülői és a gyerekpótlékra való jogosultság felől is érdeklődhetnek. Zomborban még kérelmezhetik is a gyerekpótlékot a MIA segítségével, de kérhetik az adóhátralék megállapítását és a befizetett adóról szóló bizonylat kiadását is.

A virtuális ügyintéző az elmúlt 9 hónapban több mint 14.500 kérelemre válaszolt – mondta Ana Ilić, a NALED közigazgatással megbízott osztályának igazgatója. Kiemelte, hogy Zomborban az adóbizonylatok kiadásával foglalkozott legtöbbet a MIA, Szabácson viszont a gyerekpótlékról tájékoztatta legintenzívebben a lakosokat. A chatbot mindkét városban jelentősen hatékonyabbá tette a helyi hivatalokban zajló ügyintézést: felszabadította és más feladatok elvégzésére tette alkalmassá azokat a munkatársakat, akik korábban a lakosok tájékoztatásával voltak leterhelve. Másrészről a polgároknak sem kell a jövőben várakozniuk a tolóablakok előtt – hangsúlyozta a virtuális ügyintéző előnyeit az igazgató. Hozzátette: a jövőben a chatbot kapacitását kiterjesztenék a kommunális problémák bejelentésére is.

A MIA virtuális ügyintéző sikerét adatokkal is alátámasztották a szakemberek. Szabácson a projektum kezdete előtt, azaz 2019-ben a hivatalnokok több mint 18 ezer kérelmet kezeltek: az ügyek intézésére 2400 órát szántak. Zomborban ugyanekkor 60 ezer kérelem érkezett be csak az adóhátralékra vonatkozóan: ennek kezelése 1650 órába tellett a hivatalnokoknak. A MIA program mindezt intézi, és ennél sokkal többet – mutattak rá a virtuális ügyintéző hatékonyságára a szakemberek.