2024. április 19., péntek
XIX. NŐI VB

A fináléban sem volt kérdés

Két olyan mérkőzéssel zárult az ausztráliai Sydney-ben rendezett női kosárlabda-világbajnokság, amelynek eredményeire tekintve el sem hinnénk, hogy egy ilyen esemény éremmeccsein születtek. Ennek oka elsősorban, hogy a házigazda ausztrál lányok a Kína ellen fájdalmas módon elbukott elődöntő után nem roppantak össze, és főleg a 44:22-re lehozott második félidőnek köszönhetően legázolták Kanadát a bronzért. Kevésbé váratlan dolog, hogy az amerikai lányoknak Kína másodszori legyőzése sem okozott gondot. A csoportmeccs 77:63-as eredménye után hasonló, 83:61 arányú siker jelentette a csúcsfavorit újabb aranyérmét, miközben azt sem érdemes elfelejteni, hogy az ázsiai csapat az ezüsttel is elégedett lehetett, ami a döntőbeli tisztes helytállással együtt szép teljesítmény.

A „másik”, amerikai tengerentúlon kezdetét vette az elitliga felkészülési időszaka, amelynek keretében többek között Tokióban két gálameccset játszott az NBA vendégszereplése keretében a Golden State és a Washington. A Saitama Arénában rendezett mindkét parádén a Warriors legyőzte a Wizardsot, és mivel a szokatlan helyszínen alig várták a világsztárok bemutatkozását, a csapatok valóban legnagyobb neveikkel, Steph Curryvel, Draymond Greennel vagy a túloldalon épp a hazai sztár Rui Hachimurával a kezdőben léptek parkettre.

Eredmények, bronzmérkőzés: Ausztrália–Kanada 95:65. Döntő: Egyesült Államok–Kína 83:61. ABA-liga, 1. forduló: Zadar–Studentski Centar 96:67, Crvena zvezda–Skopje 87:67, Igokea–Mornar 83:91. NBA, felkészülési mérkőzések: Golden State–Washington 96:67, Milwaukee–Memphis 102:107, Golden State–Washington 104:95.