2024. április 20., szombat
VÍZILABDA

Lezárult a Savić-korszak

A Szerbiai Vízilabda-szövetség szombaton közleményben tudatta, hogy többszöri tárgyalásokat követően Dejan Savić benyújtotta visszavonhatatlan lemondását, így a továbbiakban már nem ő a férfiválogatott szövetségi kapitánya. Mindez azt követően történt, hogy a csapat élén töltött, egyébként rendkívül sikeres tízéves időszakát idén a várakozásokon aluli eredményekkel zárta. A tavalyi olimpiai aranyérem óta némi fiatalításon átesett válogatott idén szinte példátlan módon minden világversenyét érem nélkül zárta: a világbajnokságon és a világkupában ötödik lett, az igazi mélypontot pedig a szeptemberi, spliti Európa-bajnokság jelentette, ahol a csoportban kilencgólos vereséget szenvedett a magyaroktól, majd már a nyolcaddöntőben kiesett a franciák ellen. Savić 2012 óta 17 érmet szerzett szövetségi kapitányként nemzetközi tornákon, amiből 15 arany és 2 bronz. A legfényesebb sikerekként Rióban és Tokióban olimpiát, 2015-ben világbajnokságot, 2014-től kezdődően zsinórban három Európa-bajnokságot nyert kezei alatt Szerbia, az idei mélyrepülés azonban a vezetőségben is elhozta a változás szükségét.

„Az elmúlt tíz év során, amit a nemzeti csapat élén töltött, Savić olyan kimagasló eredményeket ért el, amelyek az egyik legjobb, ha nem a legjobb edzővé emelték őt a világon. Biztosak vagyunk benne, hogy Deki a továbbiakban is sokat tud majd még adni a szerb vízilabdának és sportnak” – írja közleményében a szövetség.

A szerb sajtóban természetesen máris megindultak a találgatások arról, hogy ki lehet majd a következő az ország egyik legnagyobb presztízsértékű szövetségi kapitányi székében. A Sportski žurnal szerint öt név van a kalapban, köztük az U19-es csapattal nemrég Eb-t nyerő Uroš Stevanović, valamint olyan korábbi sikeres játékosok, mint Dejan Udovičić, Živko Gocić, Vladimir Vujasinović és Igor Milanović. Közülük Udovičić tűnik a legnépszerűbb jelöltnek, aki már több éve az Egyesült Államok válogatottját irányítja.