2024. március 28., csütörtök

Működnek a magyar iskolák Kárpátalján

Jelenleg közel kétmillió iskolás tanul távoktatásban a háború sújtotta Ukrajnában. Valamivel több mint kétmillióan jelenléti vagy vegyes oktatási formában pedig tanulnak.

Szerhij Skarlet, az oktatásért felelős ukrán illetékes arról is beszámolt, hogy szeptember végi adatok szerint 3115 iskola működik hagyományos módon, 5339 intézmény távoktatásra, 4444 pedig vegyes oktatásra váltott. A legtöbben Lemberg, Kárpátalja, Ivano-Frankivszk megyében és Kijevben ülnek az iskolapadban.

A Kárpáti Igaz Szó online kiadása arról is ír, hogy Ukrajnában az ellenőrzések nyomán az oktatási intézmények hatvanegy százaléka bizonyult megfelelőnek bizonyult a hagyományos oktatáshoz, tehát rendelkezik óvóhellyel. Potápi Árpád János, Magyarország kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek azt mondta: szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is.

„A háborúnak minden velejárója lecsapódik Kárpátalján, még akkor is, ha az egyetlen volóci rakétatámadástól eltekintve eddig a harci cselekmények elkerülték a térséget" – fogalmazott a politikus. Potápi Árpád János arról is beszélt, hogy mintegy egymillió ember menekült át Magyarországon keresztül, ezek döntő többsége ukrán nemzetiségű, akik a háború borzalmai miatt hagyták el otthonaikat. „Így tett a kárpátaljai magyarság egy része is. Sok férfi a besorozás elől menekült át Magyarországra vagy máshová, de számos esetben a családjuk is követte őket. A visszajelzések azonban arra engednek következtetni, hogy az elmenekült magyarok később, amint megszületik a béke, vissza szeretnének térni az otthonukba" – mondta az államtitkár. Hozzátette: rendkívül szomorú, hogy ennyi embernek ideiglenesen el kellett hagynia szülőföldjét, de előzetesen még ennél is rosszabb statisztikai adatokra számítottak.

A politikus örömtelinek nevezte, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tájékoztatása szerint a 102 magyar tannyelvű iskolából 101-ben elkezdődött a tanítás, és a 117 óvodából 113 működik. Mint kifejtette, az óvodások száma arányaiban jóval kevesebb, ennek hátterében az húzódhat meg, hogy a kisebb gyermekeket a családok sok esetben inkább otthon nevelik, maguk vigyáznak rájuk.