2024. április 19., péntek

Folyamatos beruházás az egészségügybe

Átadták az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának új épületszárnyát

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap megnyitotta az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának új épületszárnyát, amely 2700 négyzetméternyi területet foglal magában. A tartományi kormány e projektum megvalósítására 143 millió dinárt különített el, az egyetem pedig 190 millió dinárral járult hozzá.

– Örömmel tölt el, hogy a közös munka meghozta az eredményt. Az egészségügy folyamatos beruházást igényel, mindig fejleszteni kell. Ez az új épületszárny még jobb feltételeket biztosít az egyetemisták számára, valamint a tudományos-kutatási munkák végzésére – közölte Mirović.

Az oktatási feltételek is sokat javulnak (Fotó: Ótos András)

Az oktatási feltételek is sokat javulnak (Fotó: Ótos András)

Az új épületszárny keretében hat laboratórium van, egy speciális kabinet egészségügyi gondozásra, kabinet a logopédusok és a gyógytornászok számára, amfiteátrumok, két garázs – eddig nem volt az egyetemnek –, valamint egy hely a veszélyes anyagok tárolására.

Mirović emlékeztetett arra, hogy a vajdasági egészségügyi rendszer teljes újjáélesztése és korszerűsítése még 2016 óta az egyik kulcsfontosságú prioritása a tartományi kormánynak, és erre a célra eddig 16 milliárd dinárt fordítottak.

– Az elmúlt években sokat tettünk az egészségügy fejlesztése érdekében, és a jövőben is folytatjuk a beruházásokat a szerb kormány támogatásával. Az elmúlt hat évben a Vajdasági Klinikai Központ szinte összes rendelője újjáépült. Jövőre megkezdődik az urológiai és a szemészeti osztálynak az átalakítása, valamint a Kamenica 1-es számú létesítményének a korszerűsítése – fejtette ki Mirović.

Az új amfiteátrum (Fotó: Ótos András)

Az új amfiteátrum (Fotó: Ótos András)

Szavai szerint a Vajdasági Klinikai Központ B és C szárnyának kiépítése határidőn belül elkészül. Ezt a projektumot a szerb kormány finanszírozza. Előkészületben a szabadkai, zentai és a zombori kórház felújítása, folyik a nagykikindai kórház rekonstrukciója, amit szintén a köztársasági kormány finanszíroz. Az egészségügy fejlesztése a közeljövőben is prioritás marad.

A tartományi kormány ezenkívül finanszírozza a tervdokumentáció elkészítését a diákotthon megépítésére az orvostudományi egyetem övezetében.

Az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán jelenleg több mint 5500 egyetemista tanul és 630 előadó oktat. Eddig 13 ezren diplomáztak az egyetemen, ebből 9 ezer orvos.

Dr. Snežana Brkić, az egyetem dékánja elmonda,  az új épületszárny átadása nagy nap az Orvostudományi Kar számára. 

– Az egyetem azon munkálkodik, hogy a legszínvonalasabb oktatást nyújtsa a hallgatóknak. A lakosság egészségének megőrzése érdekében az Orvostudományi Kar együttműködik a régió egészségügyi intézeteivel. Örömmel tölt el, hogy ezt a projektumot  az új iskolaév előtt sikerült befejeznünk. Amit elkezdtünk a járvány idején, azt meg is valósítottuk a tartományi kormány támogatásával – fogalmazott Brkić.

Az eseményen többek között részt vett Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, valamint Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár is.