2024. április 18., csütörtök

Ez már a jelen zenéje

A világ cégeinek harmada már alkalmazza a mesterséges intelligenciát, hol tart ma Szerbia?

Nem változik a kormány állásfoglalása a digitalizáció kapcsán: ugyanolyan iramban kell folytatni a fejlődést az ágazaton belül, mint az elmúlt években – jelentette ki hétfőn Belgrádban, a Szerbiai Gazdasági Kamarában szervezett, mesterséges intelligencia (artifical intelligence – AI) alkalmazásával foglalkozó konferencián Ana Brnabić kormányfő (a felvételen). Aláhúzta, az idén meghaladja majd a 2,5 milliárd eurót az IT-szektor kivitelének értéke, az ágazat másfél millió eurós többletet valósít meg, a kereskedelmi mérleg mindkét oldalát figyelembe véve. Az elmúlt évben minden második új munkahely az IT-szektoron belül jött létre – ismertette az adatokat Brnabić, hozzáfűzve, nem számolhatna be ilyen jó eredményekről, ha a kormány az elmúlt időszakban nem szavatolta volna a programozás alapjainak bevezetését az általános iskolákban, a tudományos és technológiai parkok fejlesztését, a teljes ágazat átalakítását, az egyetemek közötti együttműködéshez szükséges alapfeltételeket. Mint mondta, a 190 elemzett ország közül, egy átfogó nemzetközi jelentés szerint, Szerbia a negyvenedik helyet foglalja el a világon az elektronikus ügyintézés elérhetősége terén, s ez nagy előrelépésnek számít a korábbi évekhez viszonyítva. Úgy fogalmazott, mivel az állam a mögöttünk álló időszakban valóban mindent elkövetett a számítástechnikai ágazat fejlődésének szavatolása érdekében, meggyőződése, hogy a szektor készen áll a mesterséges intelligencia alkalmazására is: nem fog bekövetkezni egyik pillanatról a másikra, de hamarosan egyre több vállalat, gyár fedezi fel a benne rejlő lehetőségeket. Emlékeztetett, hogy Szerbia még 2019-ben elfogadta a mesterséges intelligencia fejlesztésére vonatkozó stratégiát, ami megfelelő alapot adott a további célok eléréséhez.

A kormányfő beszámolója szerint e stratégia elfogadása után újabb nagy lépés volt tavaly a mesterséges intelligenciával foglalkozó intézet megalapítása. Harminc szakember tért haza külföldről annak érdekében, hogy az ott szerzett tapasztalatait itthon kamatoztathassa. A hazai egyetemeken már jelenleg is öt olyan mesterképzési program létezik, amely az AI előnyeire, felhasználására összpontosít, jövőre pedig újabb két programot vezetnek be.

Egyelőre ritkán alkalmazzuk a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket, amikor új termékek, szolgáltatások kidolgozásáról van szó – értékelte Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke. Úgy fogalmazott, hamarosan létrehoznak egy olyan platformot, amely kifejezetten ebben a témakörben kapcsolja össze a programozókat, IT-szakembereket a nagyvállalatokkal, hogy új termékek jöhessenek létre. Legnagyobb kihívást a hagyományos iparágak transzformációja jelenti, a következő időszakban erre a folyamatra kell összpontosítani – állapította meg.