2024. március 29., péntek

Megakadályozni a húshiányt

Az üzemanyag és nyersanyagok árának emelkedése ellehetetleníti a gazdák helyzetét

A tejhiány már megmutatkozott a szerbiai boltok, üzletláncok polcain, hamarosan pedig húshiánnyal is szembesülnünk kell – jelentette ki Dejan Bulatović, a Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke és köztársasági parlamenti képviselője. Véleménye szerint az előállt helyzetről voltaképpen az illetékes mezőgazdasági miniszter tehet, aki már hosszú ideje szemet huny a problémák felett, nem fordulhattak hozzá problémáikkal a gazdák, amikor arra szükségük volt. Mint Bulatović fogalmazott, a jelenlegi kormány már ügyintéző mandátumban van, az új kormányról pedig még szinte semmit sem lehet tudni, ami azt jelenti, hogy a gazdák ma abban sem lehetnek biztosak, ki az, akivel egyáltalán beszélhetnének helyzetük javításának esélyeiről.

A párt alelnöke és képviselője arról számolt be, hogy csütörtökön a képviselőházban megbeszélést folytat a szerbiai gazdákkal, földművesekkel, gyümölcstermesztőkkel, állattenyésztőkkel, tejtermelőkkel, méhészekkel és baromfitenyésztőkkel, akik maguk kérték a találkozót az ellenzéki párt tisztségviselőjével. A megbeszélés legfontosabb témáját a megnövekedett termelési költségek jelentik majd – számolt be –, az üzemanyagnak és minden más nyersanyagnak a drágulása ugyanis kilátástalan helyzetbe hozott számos kisgazdaságot.

Dejan Bulatović kifejtette, azok a gondok, amelyek a szerbiai gazdákat sújtják, voltaképpen az ország legnagyobb problémái. Hozzáfűzte, parlamenti munkája során képviseli majd ezeknek a termelőknek az álláspontjait, hiszen az a cél, hogy többé ne tüntetésekkel, az értékes termékek látványos kidobásával, kiöntésével kelljen felhívni a hatalom figyelmét a gondokra.