2024. április 23., kedd
NÉPSZÁMLÁLÁS

Szombattól járják a terepet

Ada községnek 16 991 lakosa volt a 2011-es népszámlálási adatok szerint. Az újabb népszámlálás október 1-je és 31-e között zajlik Ada községben is, ahol negyven népszámláló biztos járja majd a településeket – tudtuk meg Vastag Róberttől, Ada község közigazgatási hivatalának vezetőjétől, a községi népszámláló bizottság elnökétől. Elmondta, hogy a községi népszámláló bizottság mellett a folyamatban részt vesz egy koordinátor, aki a statisztikai hivatalban dolgozik Szabadkán, valamint hét instruktor felügyeli a negyven népszámláló biztos munkáját. Kiemelte, hogy a biztosok az októberi hónap folyamán 8 és 20 óra között kereshetik fel a lakosokat. Az emberek semmilyen dokumentumot nem kötelesek felmutatni a biztosoknak, viszont kötelesek velük együttműködni, pontos és teljes adatokat megadni. Az együttműködéstől elzárkózók 20 000 és 50 000 dinár közötti pénzbüntetéssel sújthatók. A külföldön élő személyekről az itthoni lakcímükön élő hozzátartozók is megadhatják az adatokat. A biztosok azok számára, akit nem találnak otthon, értesítést hagynak telefonszámmal együtt, amelyen keresztül egyeztethetnek az adatgyűjtés időpontjáról.

Magyarkanizsa községben a legutóbbi népszámláláskor, 2011-ben az összlakosság száma 25 343 volt. A kilenc helyi közösséget és tizenhárom települést magában foglaló Magyarkanizsa községben az összeírási hivatalos adatok szerint ennyien laktak akkor. Napjainkban ugyanúgy kilenc helyi közösség és tizenhárom település alkotja a községet, ahol egyszerre indulnak meg a népszámlálók, szombat reggel 8 órai starttal. Az ötven ember, aki részt vesz a munkában, ahogy Fejsztámer Kornélia, a népszámlálási bizottság tagja elmondta, a környékükről kerül ki, úgy alakították a beosztást, tehát ismerős arcok fognak beköszönni a házakhoz. Amennyiben valakit nem találnak otthon, a kérdezőbiztosok többször visszamennek a helyszínre. Ha már nagyon sokadszor sem járnak sikerrel, akkor hagynak egy magyar nyelvű értesítést, rajta a belgrádi call center ingyenesen hívható számával, 0800444005, ahol várják a hívást, és minimális szerbtudással, csak a név és cím bemondásával már jelentkezhetnek is, hogy menjen az összeíró. A popis2022.stat.gov.rs oldalon pedig minden előzetesen meg is tekinthető, magyarul is. A községben október 1-jétől, szombattól minden egyes településen egészen október 30-ig reggel nyolctól este nyolcig járni fogják a terepet a kérdezőbiztosok.

Zenta községnek 2011-ben a népszámlálási adatok szerint 23 316 lakosa volt. Sarnyai Rózsa Edit, Zenta község közigazgatási hivatalának vezetője, a községi népszámlálási bizottság elnöke elmondta, hogy a községben negyvenkilenc népszámláló biztos járja a terepet, és az ő munkájukat hét instruktor felügyeli. Szombattól keresik fel a polgárokat, laptopon rögzítik az adatokat, és egészen a hónap végéig járják a terepet minden egyes nap. A falvakban és a városban is egyszerre kezdődik meg a népszámlálás, tehát sokakhoz már a hétvégén bekopognak. Abban az esetben, ha valakit nem találnak otthon, hagynak számukra értesítést telefonszámmal együtt. Zentai telefonszámon is lehet egyeztetni, mégpedig a 024/655-416-os telefonszámon. Hangsúlyozta, hogy a polgároknak törvény szerint kötelességük együttműködni a biztosokkal, ellenkező esetben eljárást indítanak ellenük.