2024. április 19., péntek

Továbbképezték magukat az óvodapedagógusok

Fontos a kapcsolattartás az óvónő és a gyerekek között – Dr. Szőke Anna

Szombaton délelőtt a zentai Hófehérke Óvoda Szivárvány épületében került megrendezésre a Gyorsított ritmus, másfajta szemlélet elnevezésű továbbképzés a Brunszvik Teréz Magyar Óvópedagógusok Egyesületének szervezésében. A jelenkor gyermekének élete egészen másfajta szemléletet és ritmust kíván, mint évekkel ezelőtt, ezért a képzés fő célja a felmerülő problémák megoldási lehetőségei. Az óvodai mesemondás jelenkori módszertanáról előadást tartott dr. Szőke Anna, Brunszvik Teréz díjas óvónő.
A jelenlévőket Gedošević Valéria, a Hófehérke Óvoda igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Ezen a napon tisztelettel fordulunk a magyar és más népek meséi felé, hiszen a népmese a nemzeti kulturális örökségünk szerves része.
– Tudjuk, hogy a mesék által egyedülálló módon férkőzhetünk a gyermekek lelkéhez. Felsorolni is nehéz, hogy a mesék hallgatása és olvasása milyen sokoldalúan gazdagítja belső világukat. Nem csupán élményt nyújt, de fejleszti empatikus és problémamegoldó képességeiket, képzelőerejüket, szókincsüket, segít a jó és rossz cselekedetek összehasonlításában, a világ megértésében – fogalmazott az igazgatónő.
Dr. Szőke Anna az előadása során izgalmas témákat boncolgatott, felhívta a figyelmet arra, hogy a technika vívmányainak köszönhetően kevesebbet gondolkodnak a gyerekek.
– Már az óvodások használni tudják az okostelefont és a táblagépet is. Egy-két gombnyomás után már megkapja a gyerek a kérdésre a válaszát, ezzel felgyorsult a gondolkodás. Az óvodáknak és a pedagógusoknak fel kell venni ezt a gyorsított mindennapi életet. Létre kell hozni beszélgető sarkokat, ahol az óvónő leül a gyerekekkel beszélgetni kötetlenül. Ez a szóbeli kifejezésmód technikája. Tessék mesét mondani nekik, ezáltal rengeteg dolog kijön a gyerekekből, lényeges, hogy megnyíljanak. Beszélgessünk velük arról mi történik otthon a hétköznapokban, így megismerjük a szociális hátterüket és személyiségüket is. Olyan hangulatot kell kialakítani a beszélgető sarokban, hogy minden gyerek el tudja mondani azt, ami a számára fontos és közben az óvónőnek irányítania kell ezt a beszélgetést. A mai gyerekek nagy problémája, hogy senki sem hallgatja meg őket. A mesék nagyon fontos szerepet játszanak a gyerekek fejlődésében, szükségük van egy nem valós világra. Ki kell találni meséket, engedni kell, hogy használják a képzelőerejüket. A mai gyerekek fantáziája beszűkült az okoseszközöktől, mivel mindent megtalálnak rajta. A magyar népmesék igen hosszúak, nincs türelmük hozzá, ezért ezeket ha lehet részletekben dolgozzuk fel a kicsikkel – mondta az óvónő.
Dr. Szőke Anna hozzátette, hogy az új projekt nevelés arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerek szabadságát előtérbe kell helyezni, viszont ezt a szabadságot észrevétlenül irányítani kell.
A továbbképzésen nagyjából 50 óvodapedagógus vett részt, majd az előadás után körutazáson vettek részt a résztvevők. Bejárták a vajdasági népmesegyűjtés eredeti helyszíneit, ellátogattak : Feketetóra, Egyházaskérre és a Ricze Emlékház-ba Firigyházára.