2024. március 29., péntek

Magyarkanizsa községben is folyik a munka

Szombat reggel elindultak az összeírók

Magyarkanizsa község a 2011-es adatok szerint 25 ezer 343 főt számlált, ez az adat azonban minden bizonnyal itt is csökkent. Szombaton elkezdték a munkát a kérdezőbiztosok, akik ötvenen vannak. Ők fogják bejárni a 13 település mindegyikét. A népszámlálókat úgy osztották be, hogy a falvakban helyiek dolgozzanak, nem lesznek ismeretlenek a lakóházakhoz betérő kérdezőbiztosok, akik munkája fejenként 20-30 percet vesz igénybe. Magyarkanizsán a népszámláló bizottság alelnöke szombaton kora reggel adott információt, amikor megkezdték a biztosok a munkát. Nagy Némedi Dániel elmondta, hogy egy hónap múlva okosabbak leszünk, hogy hogy alakultak a népességi adatok a községben.

– Két kérdéskör van, amire nem kötelező a válaszadás, ez pedig a vallási és nemzeti hovatartozásra vonatkozó – hangsúlyozta a bizottság alelnöke. Arra is kitért, hogy valaki éppen akkor nincs otthon, amikor megérkezik az összeíró, ő többször is visszamegy, de ha sokadszor sem jár sikerrel, akkor hagyni fog egy értesítést, melyen az ingyenesen hívható telefonszám van, amin be lehet jelenteni, hogy mikor ér rá és tartózkodik otthon a polgár. Magyarkanizsa községben ezek az értesítések magyar nyelven érkeznek! – Ha családtag nincs otthon, akkor a nevében is nyilatkozhatnak a család más tagjai, a 15 évnél fiatalabb személyek esetében viszont kizárólag a szülő vagy a gyám tud nyilatkozni – mondta Nagy Némedi Dániel.
Az elsők között nyilatkozott a magyarkanizsai Kiss Róbert.

– Azt az édes anyanyelvünket, vallásunkat és kultúránkat, amit őseink évszázadokon keresztül ránk hagyományoztak, nekünk kötelességünk megőrizni és továbbadni. Éppen ezért én büszkén vallom, hogy magyarnak születtem, magyar vagyok és katolikusként élek ezen a Földön – mondta el a nem kötelező kérdések kapcsán Kiss Róbert. – Nem érzek fenyegetettséget, sem rejtegetnivalót azzal kapcsolatban sem, hogy megvalljam, hogy kettős állampolgár vagyok.
A magyarkanizsai községben így kezdődött el szombaton reggel a népszámlálás…