2024. április 20., szombat

Tökvicsori és dekoráció

A moholi Papp Horváth Csilla évek óta termeszt faragható és dísztököket

Az aszály miatt az idén a töktermés is megfeleződött, a tökök mérete is kisebb lett – tudtuk meg Papp Horváth Csillától, aki szabadidejében dísz- és faragni való halloweentököt termeszt fél lánc területen a moholi határban. A könyvtárosként dolgozó töktermesztő otthonról árusítja a tököt, amit tökvicsori kifaragásához vagy dekorációnak vásárolnak meg a vevők.

– Már hatodik éve foglalkozom családi támogatással töktermesztéssel a könyvtárosi munkám mellett. Elsősorban faragni való halloweentököket termesztünk, illetve kicsi dísztököket körülbelül fél lánc területen. A vetőmagot minden évben Bor Nándortól és a Grower Seed cégtől szerzem be, tehát német magokkal dolgozom. Ez fontos, hogy jó minőségű termésem legyen, és megálljam a helyemet a piacon. Már nem én vagyok az egyetlen, aki foglalkozik dísztöktermesztéssel, de igyekszem a minőséggel kitűnni a többiek közül – magyarázta Papp Horváth Csilla. – A piaci igényeket mindig a vevők igénye alakítja. Nagyon érdekes számomra, hogy volt év, amikor azért vitték a sárga, faragni való, szép, arányos dísztököket, hogy befessék fehérre. A következő évben ültettem fehér héjú dísztököt, akkor viszont nem kellett senkinek. Idén nagyon kis terület maradt a fehér és a színes tököknek, mert úgy tapasztaltam, hogy még mindig a narancssárga halloweentök a legnépszerűbb. A vásárlók nagyon szeretik a kis dísztököket is. Erre is nagy a kereslet, ezek a pici dísztökök sokkal jobban bírják az időjárás viszontagságait. Ez azt jelenti, hogy kisebb a vízigényük, ami az idén nagyon megmutatkozott. A kicsi dísztökökön nem látszik, hogy aszályos évünk volt, viszont a faragni való tökökön nagyon is észreveszem. A tökök minősége jó, de méretük és mennyiségük meg sem közelíti az előző évek termését. Nem kaptak esőt, nem nőttek nagyra, nagyon sok olyan tököcském van, ami ökölnyi nagyságú. Ezeket már nem tudom eladni, mert balesetveszélyes a faragásuk. A tököt szabadföldön termesztjük, és öntözésre nincs lehetőségünk, ezért az idén így jártunk. Az értékesítéssel nem lesz gond, mert nagy irántuk a kereslet. Inkább azzal lesz probléma, hogy idő előtt elfogynak a tökök, még a halloweenszezon előtt. Úgy látom, hogy október utolsó hetére már nem marad tök, miután csak feleannyi termést tudtunk hazahozni, mint tavaly, ami szintén gyengébb év volt a megszokottnál. Azt, hogy megérte-e a töktermesztéssel foglalkozni, csak a szezon végén tudom megmondani. Remélhetőleg nem lesz veszteséges, de ez nem egy sikeres év – nyilatkozta a töktermesztő.

Papp Horváth Csilla

Papp Horváth Csilla

A tököket otthonról értékesíti Papp Horváth Csilla, aki szerint ez már jó bevált, valamint tervezi, hogy október 1-jén és 2-án kiállít az óbecsei gasztrofesztiválon a Goran parkban, ahol szintén megtalálják a vásárlók.

– Otthonról sokkal kényelmesebb eladni a tököket, mert nem kell egyik helyről a másikra szállítani. Ősszel aki jártam már nálam, az tudja, hogy az egész udvar meg van terítve tökökkel. Nagyon jól néz ki, ha az ember gyerekkel jön, nagyon jó fotókat tud készíteni. És sokkal könnyebb úgy választani, hogy látja a teljes választékot, nemcsak azt a néhányat, amit bepakolok az autóba és kiviszek a piacra. Igazából van ennek egy sajátos hangulata, a vásárlók eljönnek, sétálgatnak és válogatnak. Ez már magában egész jó program. Nagyon örülök annak is, hogy az emberek az otthonukban szeretik magukat körülvenni természetes dísztárgyakkal a műanyag kiegészítők helyett. Ennek most nagy divatja is van, ami nekem kapóra jön. Egyesek csak dekorációnak vásárolják a tököt, amit nem vágnak meg, nem tökvicsorit vagy halloweentököt készítenek belőle, hanem kizárólag a hangulata miatt vásárolják. Lényegében kétféle vásárló jár hozzám. Az egyik kisgyerekekkel jön, és faragni való tököt vesz. A tök kiválasztása és a kifaragása is egy-egy program számukra. A másik véglet azok felnőttek, akik csakis dekorációnak keresik a tököt – tudtuk meg Papp Horváth Csillától.