2024. április 24., szerda

Európai út, hazai döntések

Brüsszeli diplomaták és a német kormány különmegbízottja tárgyalt Belgrádban

Szerbia továbbra is kitart az uniós integráció útján, de ezt akképp teszi, hogy önállóan hozza meg a döntéseit a kulcsfontosságú politikai kérdésekben – jelentette ki pénteken Belgrádban Aleksandar Vučić államfő a Vladimír Bilčíkkel, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével és Matjaž Nemeccel, az EP társulási bizottsága tagjával folytatott megbeszélésen. A találkozó után kiadott közleményben arról számoltak be, hogy az európai diplomaták tájékoztatták a szerb elnököt a brüsszeli véleményekről Szerbia külpolitikai irányultsága és lépései kapcsán.

Vučić az Európai Parlament küldöttségének tagjaival tárgyal (Fotó: Beta)

Vučić az Európai Parlament küldöttségének tagjaival tárgyal (Fotó: Beta)

Vučić Instagram-profilján is beszámolt a tárgylásról, mint írta, minden fontos témát érintettek, de nem értettek egyet minden kérdésben. Kifejtette, Szerbia európai úton halad, de szuverén, független államként teszi ezt, mindvégig polgárai érdekeit veszi figyelembe. Az európai integrációk kérdését, a világpolitikai helyzet alakulását vitatta meg az EP küldöttségével pénteken Ana Brnabić kormányfő is.

Vučić fogadta a nap folyamán Manuel Sarrazint, a német kormány nyugat-balkáni kérdésekkel foglalkozó különmegbízottját is, akivel a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd alakulásáról beszélgetett. Elhangzott, hogy Szerbia álláspontja változatlan, érdekelt a dialógus folytatásában és a kompromisszum megtalálásában az állam. Ugyanakkor a regionális összeköttetések fejlesztésére irányuló elképzeléseket is támogatja Belgrád – értékelte az államfő.