2024. április 18., csütörtök

Mindenki fontos

Vajdaság-szerte megkezdődött a népszámlálás

Ahogy az egész ország területén, úgy október 1-jén, szombaton Vajdaság-szerte is megkezdődött a népszámlálás. Az összeírás egy hónapon át fog tartani, a népszámlálók pedig egy fényképpel ellátott azonosítókártyával igazolják magukat. A kártyán a név mellett аzonosító szám is szerepel.

SZENTTAMÁS

Oroszi Vékony Beáta, a szenttamási polgármester tanácsosa, a Népszámlálási Bizottság tagja több olyan a polgárok által feltett kérdésre válaszolt, amelyek szorosan kapcsolódnak a népszámláláshoz. Elöljáróban elmondta, hogy október 1-jétől 31-áig Szenttamás községben 32 népszámlálási biztos végzi a lakosság összeírását. Közülük 23-an Szenttamáson, a többiek pedig Turián és Nádalján végzik a munkát, közülük 6 magyar nemzetiségű. A statisztikai hivatal a napokban három magyar nyelvű asszisztens, azaz kisegítő alkalmazását hagyta jóvá, akik segítenek ott, ahol arra szükség mutatkozik.

Az egyik legfontosabb kérdésre, hogy ha valaki nem tartózkodik odahaza, az otthon lévő (nagykorú) személy leadhatja-e az ő adatait is, a bizottság tagja igennel válaszolt.
− Nagykorú személy, aki közös háztartásban él azzal, aki nincs odahaza, bármit be tud róla diktálni. Különböző opciók vannak arról, hogy az adott személy miért nincs otthon, így például kórházban van, vidéken dolgozik, ingázó diák, egyetemista, csak hétvégén, esetleg havonta jár haza stb.

Mi történik, ha valakit nem találnak otthon?
− Akiket a kérdező két alkalommal nem talál otthon, azok írásos értesítést kapnak az időpont-egyeztetésről. Ha a házban/lakásban nem lakik senki, a hivatalos személy a szomszédoknál is informálódhat, mert a szomszéd általában tudja, mi a helyzet, esetleg meg tudja mondani, hogy név szerint ki lakik ott. Ha valaki külföldön tartózkodik, a szomszéd a legtöbb esetben tud valamilyen elérhetőséget adni, így megbeszélhetők a további részletek. Az összeírás határideje egy év, tehát ha valaki külföldön dolgozik, utólag is leadhatja az adatait a biztosnak. Aki viszont egy éven belül nem jön haza, és nem is jelentkezik, azt nem szabad felírni.

Mi a helyzet, ha a család csak este 7 óra után van odahaza?
– Ha senki sincs otthon, a népszámláló hagy telefonszámmal ellátott értesítést arról, hogy járt az adott címen. Fel kell hívni és időpontot egyeztetni, akár hétvégére is.

Hol jelentkezthet az, aki hazajött külföldről, de csak pár napig van itthon? Ilyen esetben előnyt élvez?
– Igen. Ezek a polgárok a községháza 4-es számú irodájában jelentkezhetnek munkanapokon 7 és 15 óra között. Soron kívül felvesszük az adatokat. Az összeírók egyébként mindannyian a községházán dolgoznak, ha a polgároknak bármilyen kérdésük van, nyugodtan keressenek fel bennünket! Érdeklődni a 063/10-50-133-as telefonszámon is lehet.

Mi a helyzet azokkal, akik tanyán élnek?
– Két biztosunk van, akik csak a tanyákon élőket keresik fel. Ez alatt a község területén lévő tanyákat kell érteni.

Milyen dokumentumokat készítsenek elő a polgárok?
– Személyi igazolvány vagy útlevél kell, de ezeket a polgárok nem kötelesek odaadni a népszámlálónak. Ha valaki azt mondja, hogy ő itt, ezen a lakcímen él, tudja, mikor és hol született stb., hinni kell a szavának.
Hozzátette, fontos lenne válaszolnunk a nemzetiségünkre vonatkozó kérdésre is, mert így könnyebben érvényesíthetjük kisebbségi jogainkat.
A legutóbbi, 2011-es népszámláláskor Szenttamáson 12 ezer polgár élt, 60 százalékuk szerb, 28 százalékuk pedig magyarnak vallotta magát.

ÓBECSE

Óbecse községben 64 kérdezőbiztos fogja járni a községet – nyilatkozta lapunknak Kiss Igor, a községi Népszámlálási Bizottság tagja.
– A helyi bizottság tagjai, akik az összeírással foglalkoznak, kínosan figyeltek arra, hogy a nyelvi struktúrának is megfeleljen az összeíróknak a képesítése és tudása. Elmondhatjuk azt, hogy ahol többségben magyar anyanyelvűek élnek, oda igyekezett a bizottság magyar nyelvű vagy magyarul tudó kérdezőbiztosokat küldeni. Ezenkívül a község területére gondoskodtunk 13 magyar nyelvű asszisztensről is, arra az esetre, ha mégis olyan kérdezőbiztos kopogtatna be magyar házba, aki nem beszél magyarul. Ekkor lehet kérni az asszisztens segítségét, hiszen a községbeli magyaroknak joguk van arra, hogy igényeljék: anyanyelvükön kommunikálhassanak a kérdezőbiztossal! – mondta Kiss Igor, és hozzátette, hogy a 2011-es népszámlálás óta csökkent a népesség a községben.

Elmondása szerint a „természetes csökkenés” mellett ebben nagy szerepet játszik az elvándorlás is.
– Számháborúkba, találgatásokba nem szeretnék belemélyedni, bármennyien is vagyunk, mindenki fontos. Többen vagyunk annál, hogy ne beszéljenek rólunk, és annál is, hogy ne legyünk fontosak. Mindenki egyformán fontos. Ami a technikát illeti, mindenkit fel fognak keresni a kérdezőbiztosok, mindenkinek joga van saját anyanyelvén kitöltetni a kérdőívet. Semmilyen dokumentumra nincs szükség, a kérdezőbiztosok nem fognak dokumentumokat kérni tőlünk, de a személyazonossági igazolványunkon lévő adatok bediktálása megkönnyítheti a munkát.