2024. április 19., péntek

Ünneplés hangversennyel

A 120 éves a szabadkai zsinagóga jubileumi rendezvényen Hajdók Judit lépett fel

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériánket ITT tekintheti meg.

Jeles évfordulót ünnepel Szabadka, a gyönyörűen felújított zsinagóga 120. évét. Ez alkalomból először is Zenén átszőtt 120 év címmel, péntek este Hajdók Judit orgonakoncertjére került sor. A műsor jövő hét péntekén egy tudományos konferenciával folytatódik. A hangversenyen az egybegyűlteket dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke köszöntötte:

– Szabadkán az elmúlt évtizedekben sokan a tanúi lehettek annak, hogy egy ilyen épületet, és a hozzá tartozó közösséget is, szinte el lehet pusztítani. Az utóbbi évek viszont az építkezésről szóltak. Arról, hogy ami csaknem teljesen elpusztult, hogyan építhető újjá, definiálható újra, tölthető meg az eredeti tartalma mellett mással is, és állítható az egész közösségnek, a város lakosságának a szolgálatába. Magyarország kormánya hárommillió euró értékben támogatta a felújítást, különböző szerbiai hatalmi szintekről pedig hétszázötvenezer euró érkezett, hogy ez az épület úgy nézhessen ki, mint 1902. október elsején. Illetve még akkor se, hiszen az utómunkálatok hátramaradtak, viszont akkor csendültek fel először az orgona hangjai ebben az épületben. Tavaly szeptember 14-én tartottunk orgonaavató koncertet, amikor ez a hangszer évtizedek után újból megszólalt. Akkor felkértem Hajdók Juditot, aki a zsinagóga orgonájának a felújítását vezette, hogy majd az ő hangversenyével ünnepeljünk, hiszen nélküle ez az orgona most nem lenne ilyen állapotban. A koncerttel és a tudományos konferenciával igyekszünk méltón tisztelegni e jeles jubileum előtt. Hálás vagyok a sorsnak, hogy pont én lehettem a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány elnöke akkor, amikor az épület felújítását befejezhettük és most is, a 120. évfordulón. Ez egy olyan esztendő, amelyben számos jubileumot ünnepelünk, a Városháza és a palicsi szecessziós épületegyüttes átadását, decemberben pedig annak lesz a 120. évfordulója, hogy Bíró Károly került a polgármesteri székbe – hallottuk dr. Pásztor Bálinttól.

Az egybegyűlteket dr. Pásztor Bálint köszöntötte (Fotó: Molnár Edvárd)

Az egybegyűlteket dr. Pásztor Bálint köszöntötte (Fotó: Molnár Edvárd)

Hajdók Judit orgonaművész, orgonaszakértő egy évig dolgozott az orgonán:

– A romjaiból Apró Tibor építette újjá, én ezt a folyamatot vezettem. Akkor jól megismertem a hangszert, de nem játszottam rajta. Most tudtam úgymond eggyé válni vele. Egy komoly romantikus műsort adtam elő, közben megpróbáltam azonosulni az orgonával és kihozni belőle a legtöbbet – mondta Hajdók Judit.

A 120 éves világörökség című tudományos konferenciára pénteken 10 órától kerül sor. Az előadó dr. Klein Rudolf, Stevan Mačković, Dr. Oszku Ágnes Ivett és Szűcs Balázs lesz.