2024. április 20., szombat

Bastion nam je ovaj domaćinski dom

U Studentski dom Evropa u Novom Sadu juče se uselio rekordan broj studenata

Državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske, Janoš Arpad Potapi juče je na svečanosti, koje je organizovano u Novom Sadu povodom useljenja vojvođanskih mađarskih studenata, spomenuo Studentski dom Evropa kao duhovni, naučni i umetnički centar mađarske zajednice u Vojvodini. U svom govoru je istakao: od useljenja u 2015. godini, ustanova se razvila u bastion vojvođanskih Mađara.

Ove godine, ova citadela mađarskih studenata biće dom i pružiće mogućnosti za razvitak za 113 stanara – spomenuto je na svečanom otvaranju. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, u svom govoru je istakao značaj najvećeg do sada broja useljenih studenata. On je naglasio da se tokom godina uspelo da se napravi sistem u Novom Sadu koji se smatra za uzor u pogledu očuvanja identiteta Mađara. Zbog toga je zahvalio Jene Hajnalu: do sada se u dom uselilo osam generacija, što se poklapa sa osmogodišnjim mandatom koji je on preuzeo na sebe kao predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

– Ako su naša deca i unuci ovde i ostanu ovde, onda borba koju vodimo kao zajednica, pojedinačno i kao porodica ima smisla. Ako pokušam da procenim trenutak u svetlu ovoga, onda slika ove sale dokazuje da trud ima smisla – naglasio je prvi čovek SVM-a, koji je svoj stav opravdao i ciframa.

Više od hiljadu naših srednjoškolaca završilo je četvorogodišnji stepen: a 40 odsto učenika koji govore mađarski izabralo je da nastavi školovanje u svojoj domovini. Brojka koja budi nadu garantuje da ćemo u budućnosti imati univerzitetske i srednjoškolske nastavnike, inženjere, istraživače, pravnike – ukazao je predsednik na ključ našeg opstanka.

Ištvan Pastor je u svom govoru istakao ulogu direktorice doma Ildiko Šnejder Šare, koja od prvog useljenja ispunjava zgradu kvalitetnim sadržajem i porodičnom atmosferom. U svom pozdravnom govoru, direktorica doma je ohrabrila studente koji se useljavaju da i dalje prime k srcu moto ove zajednice po kome „u domovini je dom”.

- Vera je jedan od kamena temeljaca uspeha. Moramo da verujemo u sebe, svoje sposobnosti i profesiju koju smo izabrali. Drugi ključ uspeha je međusobno poverenje, na kome se gradi zajednica. Ako se istrajnost i marljivost spoje sa ovim osnovnim stubovima, onda će nas ovo odvesti na pravi put ka vrhu. Neka vas vera i poverenje prate na vašem putu – poželela je direktorica studentima koji su se uselili.

U ime Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine studente i njihove roditelje je pozdravila Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora nacionalnog saveta. Ona je u svom govoru istakla da dom već godinama pruža stambeno zbrinjavanje i mogućnosti za simboličnu sumu za sve one mlade ljude koji žele da svoju budućnost grade u domovini. Kao i govornici pre nje, izrazila je zahvalnost na podršci koju je mađarska vlada pružila i pruža, kako za održavanje Studentskog doma Evropa, tako i za realizaciju programa stipendiranja nacionalnog saveta.

Zahvaljujući ovoj višegodišnjoj saradnji, juče je i Reka Horvat iz Subotice mogla da se useli u jednu od najlepših i najopremljenijih studentskih domova u Novom Sadu.

- Veoma sam se radovala što sam uspela da budem primljena u zajednicu kao što je Studentski dom Evropa. U ovakvim slučajevima, naravno, studentima prve godine je prvobitno potreban smeštaj, ali ako uz to ide i komfor koji ovaj dom pruža, onda je to dodatna motivacija. Posebno mi se sviđa što su sobe dvokrevetne, tako da imamo i malo privatnosti. Ujedno je i domaćinski, jer svi govore mađarski, a čini se da svi svakoga znaju, stanari se međusobno pomažu i podržavaju. A zahvaljujući raznim stručnim kolegijumima, svako može da nađe zanimanje koje mu odgovara – istakla je devojka iz Subotice, koja se sa puno nade uselila u svoju sobu.

Inače, za novu školsku godinu u domu su se pripremali već mesecima. Početkom septembra studentima prve godine Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku održana je jednonedeljna praksa, tokom koje su stekli uvid u istorijat doma, upoznali su se sa njegovim prostorijama, opremljenošću i pravilima, ali su se i upoznali sa pravima i obavezama studenata stanara. U Studentskom domu Evropa je održan i kurs srpskog jezika u organizaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. U okviru toga, održani su i razgovori na kojima su studenti prve godine mogli da izraze svoja očekivanja i strahove na početku studentskog života. Nedavno su se na okruglom stolu okupili profesori koji su vodili aktivnosti radionica više stručnih kolegijuma: razgovarali su o planovima, idejama i predlozima za školsku 2022/2023. godinu. Studenti koji su se uselili, stoga, i ove godine mogu očekivati da će sadržajno i ugodno provesti vreme u ovoj citadeli mađarskih studenata koji studiraju u Novom Sadu.