2024. április 20., szombat

Cserediákok Zentán

Erasmus+ program a Találd Meg a Mosolyt Egyesület vezetésével

Az Erasmus+ cserediákprogram szeptember 23-án vette kezdetét és október 2-án ér véget Zentán. A program révén 42 középiskolás diák tartózkodik jelenleg a Tisza-parti városban, akik a Fantastico Welness Centarban laknak. A tanulók Magyarországról, Macedóniából, Romániából, Lengyelországból, Csehországból és Szerbiából érkeztek. A programban való részvétel egyik alapfeltétele volt az angol nyelv ismerete legalább társalgási szinten. A program fő témája a The Thing They Say Behind You – A dolog, amit a hátad mögött mondanak. A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolát a Találd Meg a Mosolyt Egyesület kereste meg azzal, hogy szeretnék, ha partnerként részt vennének a programban. Zsíros Jankelić Anikó, az iskola igazgatója elmondta, hogy az egyesület a pályázat nyertese, az iskola pedig partnerként csatlakozott az Erasmushoz.
– Több részből áll a tevékenység, és a szeptemberi fázisban hat tanuló vesz részt a középiskolából. A zentai tanulók is bent alszanak, így könnyebben összebarátkozhatnak a külföldi diákokkal. Igyekeztünk azokat a tanulóinkat megjutalmazni, akik jól és szorgalmasan tanultak az elmúlt iskolaévben, és a legszebb eredményeket érték el a különféle versenyeken. Naponta vannak foglalkozások, melyek különböző témaköröket dolgoznak fel. Most, a szeptemberi első részben a falusi és a városi életet próbálják szembesíteni egymással, valamint a toleranciáról is szó van. A dolog, amit a hátad mögött mondanak – ez a téma, és ezt boncolgatják különféle szemszögből. Reggeltől estig beszélgetéseken vesznek részt, másfél órás intervallumokban. A diákok szeptember 30-án prezentálják az iskolánkban a programban feldolgozott témákat, illetve bemutatják az Erasmus cserediákprogramot is. A következő csoport októberben érkezik, ők ugyanitt fognak megszállni. Az ő témájuk a média és a közösségi hálózat lesz, valamint szakmai kirándulásokon is részt vesznek majd. A projekt harmadik részében négy tanárunk is részt vesz, akik október végén Németországba utaznak egy szakmai továbbképzésre. Az idei Erasmus utolsó részében hét tanulónk utazik majd Csehországba két hétre egy tanár kíséretében. Nagyon fontos, hogy a gyerekek ismerkedjenek, és hogy nyissanak a világ felé. Nagyon hálásak vagyunk a Találd Meg a Mosolyt Egyesületnek, hogy minket választott erre a programra – mondta Zsíros Jankelić Anikó.
Az Erasmusban részt vevő diákok a hétvégén ellátogattak a Moholi Parasztolimpiára, ahol 9. helyezést értek el, valamint a főzőversenyen a 3. helyet zsebelték be.
Pente Lili Tiszavasváriból érkezett Zentára, és először vesz részt cserediákprogramban.
– Az elmúlt egy hét nagyon jó volt, pont így képzeltem el. Rengeteg új dolgot ismertem meg, és olyan tapasztalatokkal gazdagodtam, amelyekre máshol nem tehettem volna szert. Megismerhettem más országból és kultúrából érkező fiatalokat, ez egy nagyon jó program arra, hogy kimozduljon az ember a komfortzónájából. Vasárnap részt vettünk a parasztolimpián, és nekem nagyon furcsa volt ezt látni. Nálunk is vannak hasonló rendezvények, de nem ennyire extrémek. Jól éreztük magunkat, kedves volt mindenki. Körömpörköltet főztünk édesburgonyával, és pozitívan csalódtam benne. Jó a társaság, összekovácsolódtunk. Nagyon finomak az ételek, mindig figyelnek ránk. Izgalmas játékokat játszunk, és fontos témákat dolgozunk fel. Néha elég paprikás a hangulat, vitatkozunk, és mindenki az igazát próbálja bizonygatni – mondta Pente Lili.