2024. március 29., péntek
TOPOLYA

Szent Mihály-nap a tájházban

Októberben kukoricanapra, novemberben Márton-napra várják az érdeklődőket

A Szent Györgytől Márton-napig elnevezésű rendezvénysorozat őszi állomásaként tegnap, szeptember 29-én Szent Mihály-napi programot tartottak a topolyai tájház udvarán a Művelődési Ház szervezésében.

Szent Mihály napjának hagyományaival és hiedelmeivel, a népi időjárásjóslással Sihelnik Ágnes, a tájház vezetője ismertette meg az érkező gyerekeket, például, hogy Bácskában sokáig az a mondás járta: Szent Mihálykor keleti szél igen komoly telet ígér.

A kisgyerekek nagyon élvezték a mesemondást (Fotó: Herceg Elizabetta)

A kisgyerekek nagyon élvezték a mesemondást (Fotó: Herceg Elizabetta)

A mesesarokban Nagy Abonyi Szabolcs, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa várta a résztvevőket egy-egy népmesével. Az ízes mesemondást nagyon élvezték a gyerekek, de utána azt is, hogy a kézműveskuckóban Homogyi Anasztázia óvó néni segítségével mindenki elkészíthette a saját kis erszényét, pénztárcáját annak apropóján, hogy régen Szent Mihály napja volt az a nap, amikor a pásztorok behajtották az állatokat a legelőről, és megkapták a fizetségüket. A nyáj behajtásának, a pásztorok számadásának, fogadásának napja volt ez. A legelőre hajtott állatokat Szent György napján hajtották ki, és Szent Mihály napján hajtották vissza a falvakba.

A jeles naphoz fűződő program 9 órakor kezdődött és a délutáni órákig tartott. A foglalkozásokra óvodáscsoportok ékeztek, és délután bekapcsolódtak a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon tanulói is.

Az őszi rendezvények keretében október 13-án az őszi betakarításé, azon belül is a kukoricáé lesz a főszerep, ezen a napon kukoricanapra várják az érdeklődőket. Daltanulás, kukoricás kézműves-foglalkozás, valamint kukoricás ételek várják azokat, akik ellátogatnak a tájházba.

Az idei tájházi programsorozat utolsó állomásaként pedig november 10-én Márton-napra invitálnak kicsiket és nagyokat egyaránt, ahol a hagyományok felelevenítése, a kézműveskedés és libakóstoló mellett a szabadkai Juhász zenekar húzza majd a talpalávalót.