2024. április 19., péntek

Vándorútra készen

A bemutatót követően készen áll a tájolásra a Vándor Bábszínház

Hol jártál, báránykám?
Zöld erdőben, asszonykám.
Mit ettél, báránykám?

Zöld füvecskét, asszonykám.
Sírtál-e, báránykám?
Sírtam biz' én, asszonykám.

A jól ismert, felelgetős gyermekdal volt a kiindulópontja a Vándor Bábszínház legfrissebb előadásának, melyet a gyermekhét első napján, október 3-án mutat be a temerini társulat. Az alkotók megpróbálták kitalálni, milyen történet állhat a dalocskában elhangzó kérdések és feleletek hátterében: Hogyan telnek a gazdasszony és báránykája mindennapjai? Milyen okból és hova kódorog el a bárány? Miért érezte szükségét annak, hogy más legelők, más források után nézzen? Mi történt vele útközben, hogyan került a szomszéd legény furkósbotja elé? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni az előadás, kidomborítva azt a mélyen gyökerező, gyarló, de nagyon emberi tulajdonságunkat, hogy a szomszéd legelőjét mindig zöldebbnek, a távoli forrásvizet mindig édesebbnek gondoljuk, és ritkán tudunk annak örülni, amink éppen van. Az előadás vége természetesen megnyugvást hoz mind a gazdasszony, mind a bárányka számára, az újra egymásra találásban új és erősebb kötelék épül köztük. Természetesen a dalocska – visszatérő motívumként – többször is felcsendül, a kis közönségnek is bőven lesz feladata a bárányka nagy kalandja során.

A Vándor Bábszínház, sokéves hagyományt követve, a Temerini Tájházban mutatja be az előadást, és ezúttal is a temerini elsősöket ajándékozzák meg színházi élménnyel.

A társulat a járványhelyzet miatt mintegy két évig szüneteltette az előadások utaztatását, idén azonban készen áll, hogy ismét felemelve a vándorbotot, Vajdaság lehető legtöbb iskolájába és óvodájába elvigye a bárányka és a gazdasszonyka meséjét.