2024. április 26., péntek

Hamarosan indul a népkonyhaprogram Kishegyesen

Szeptember elejét a gyerekeknek szentelte a Vöröskereszt községi szervezete

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete igen tevékeny hónapot tudhat maga mögött. A hónap első felében elsősorban az általános iskolákra összpontosítottak, a második felében pedig a humanitárius tevékenységekre helyeződött át a hangsúly. Fontányi Andor, a községi szervezet titkára arról számolt be lapunknak, hogy nagy szerepet kapott a szervezet ifjúsági csapata.

Fontányi Andor

Fontányi Andor

– Szeptember első felében az iskoláskorú gyerekekkel foglalkoztunk. Augusztus végén önkéntes képzést tartottunk fiataloknak, és az ott elsajátított tudást elkezdtük beépíteni a gyakorlatba. Két nyilvános esemény is volt a községben, az egyiket a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete, a másikat pedig a Nők Kishegyesi Fóruma szervezte. Ezeken részt vett a Vöröskereszt elsősegélynyújtó csapata, s a női fórum eseményén a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestülettel közösen egy balesetet szimuláltak. Ifjú aktivistáink ezen bemutatták a sérültek legszakszerűbb ellátását. Szeptember 10-én és 11-én tartották a tartományi elsősegélynyújtó versenyt, amelyen elsősegélynyújtó csapatunk részt vett. Megnézték az eseménynek azt a részét, amelyen a sebek és sérülések élethű ábrázolása volt a téma. E területen nincs saját csapatunk, de bízok benne, hogy a jövőben lesz, mivel ez is érdekli az aktivistáinkat. Szeptember hónap, a Vöröskereszt berkein belül, a gyerekek biztonságos közlekedéséről is szólt. Ezzel kapcsolatban körbejártuk a község általános iskoláit, és az elsős diákoknak ifjú aktivistáink előadásokat, játékos foglalkozásokat tartottak. Ezen keresztül ismertették meg velük a biztonságos közlekedés alapszabályait. Ajándékba kaptak egy kis emlékeztetőt a közlekedési jelekről, valamint egy kis édességet – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy szeptember második felében elkezdtek ráhangolódni az őszi programokra. Egyik ilyen tevékenységük volt a csomagosztás az idős személyeknek. Ezt a község három nyugdíjas-egyesületével közösen valósították meg. Mindhárom szervezet leadott egy listát, az azokon szereplő nyugdíjasok egy kisebb élelmiszercsomagot kaptak. Ezt a héten egy újabb csomagosztás követte, amelynek kedvezményezettjei a község hátrányos helyzetű polgárai voltak. Erre vonatkozóan Kishegyes Község Szociális Központja állított össze egy listát, és a Szerbiai Vöröskereszt, valamint a szociális ügyekkel megbízott minisztérium jóvoltából 150 csomagot osztottak ki a község területén.

A gyerekek az órarendhez egy kis emlékeztetőt kaptak a közlekedési jelekről

A gyerekek az órarendhez egy kis emlékeztetőt kaptak a közlekedési jelekről

A Vöröskereszt községi szervezetének legnagyobb volumenű programja a népkonyhaprogram. Fontányi elmondta, hogy ez kis késéssel, de hamarosan meg fog kezdődni.

– Megkezdtük a népkonyhaprogram szervezését, készülünk a leghatékonyabb kivitelezésre. Október 3-án szerettünk volna kezdeni, viszont csúszni fogunk. A Vöröskereszt konyhájában felújítások zajlanak, és áramproblémák miatt késve fog megkezdődni ez a szolgáltatásunk. Bízunk benne, hogy a gond minél hamarabb megoldódik, és hamarosan elláthatjuk a rászorulókat egytálétellel, heti 5 alkalommal, 9 hónapon keresztül. A konyhára nagy igény van, már érdeklődnek az emberek, hogy mikor fog kezdődni – mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a Vöröskereszt ruharaktára viszont már folyamatosan működik. A raktár Szeghegyen található, és minden hétfőn délután áll a rászorulók rendelkezésére. Az elmúlt időszakban több adomány is érkezett, emellett kiszelektálták a használhatatlan ruhákat. Így a szezonnak megfelelő ruhákkal várják a rászorulókat – fogalmazott Fontányi.