2024. április 25., csütörtök

Együtt énekelnek kicsik és nagyok

A Ringató program fő célja a színvonalas zenei nevelés

Szenttamáson, a Népkönyvtár kistermében szeptember harmadik szombatján tartották meg a vajdasági kisgyermekes családok körében is nagy népszerűségnek örvendő Ringató foglalkozások évadnyitó találkozóját. A helyszínen elhangzott, hogy a tartományban öt foglalkozásvezető az idén 29 helyszínen tart zenés, énekes, hangszeres játékokat a tömbben és a szórványban a 0–3 éves korosztály és szüleik számára, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

A szenttamási gyerekeket az óbecsei Lukács Sára logopédus, gyógypedagógus, a Ringató foglalkozásvezetője fogadja.

− A Ringató immár egy éve Magyar Örökség-díjas módszer, amelynek célja a színvonalas zenei nevelés. Fő célunk a szülőket megtanítani, magabiztossá tenni a mindennapi énekléshez, mondókázáshoz, hogy gyermeküknek bármikor elő tudják ezeket venni, egyszerűbben fogalmazva, a felnőttek azok, akik a foglalkozásokon megtanulják az előkészített dalokat, és aztán otthon is énekelhetik. A foglalkozásokra főként három évnél fiatalabb gyermekeket várunk, de előfordul, hogy csatlakozik hozzánk nagytestvér is – fogalmazott Lukács Sára.

Hangsúlyozta, egy-egy foglalkozás fél óráig tart, a gyermekekkel pedig a szülőket, nagyszülőket is várjuk. Egy családból egyszerre több gyermek és hozzátartozó is jöhet.

− Fontos szempontunk, hogy a Ringatón a hang az eszközünk, így más játékra nincs szükségünk. Saját magunkból adunk gyermekünknek. Csak biztatni tudom a kedves szülőket, hogy ha tehetik, jöjjenek a Ringatóra. Az, hogy miket fogunk egy alkalommal megtanulni, a Ringató által kiadott könyvek tartalmától függ, azokból állítom össze a foglalkozásaimat. Igyekszem alkalmazkodni az évszakhoz, az ünnepekhez, hogy minél közelibbé váljanak az alkalomhoz kötött dalok – magyarázta a foglalkozásvezető.

Lukács Sára elmondta azt is, hogy a foglalkozások anyagi hátterét a Magyar Nemzeti Tanács vállalta, a találkozókat pedig a szenttamási könyvtárban tartják, minden szombaton 10 órától.