2024. április 25., csütörtök

Megismerni, megszeretni, megörökíteni!

A National Geographic Serbia pályázatára közel 3500 fotó érkezett – Az állatok kategóriát és a fődíjat Gergely József hangyarajzást bemutató fotója nyerte

A National Geographic népszerű tudományos ismeretterjesztő folyóirat szerbiai szerkesztősége a nyáron fotópályázatot hirdetett, amelyre amatőr és profi fotósok egyaránt benevezhettek. Az egész ország területéről 2396 fotós kis híján 3500 alkotását küldte el megmérettetésre. Négy kategóriában: állatvilág, emberek, tájak és fentről (drónnal készült fotók) lehetett pályázni az értékes díjakért.

A több ezer digitális technikával készült fotót négytagú zsűri bírálta el, köztük volt Haime Roho, ismert spanyol természetfotós és -filmes szakember, aki a világ legegzotikusabb tájain, az esőerdőktől a sarkvidékig, egzotikus és izgalmas vidékeken dolgozik. A szakmai bíráló bizottságban helyet kapott a nagybecskereki Predrag Kostin természetfotós is, valamint Milana Petrović, a National Geographic szerkesztője és Marko Risović ismert fotográfus.

ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÓ

A fotópályázat ünnepélyes eredményhirdetésére szerdán este került sor Belgrádban a Skylines AFI taura még épülőfélben lévő hatalmas henger alakú lakó- és irodaház 31. emeletén, ahonnan pazar éjszakai kilátás nyílik a fővárosra.

Az állatvilág kategóriában az első díjat lapunk munkatársa, Gergely József biológus, természetfotós Nászrepülés címet viselő, a hangyarajzást bemutató fotójával érdemelte ki. A kategória második díját Miloš Prelević Lesben című fotója kapta, amely a víz alatt lesben álló, zsákmányra váró csukát ábrázol. Az emberek kategóriában Đorđe Đoković végzett az első helyen. A fentről készült fotók között kiemelkedett Danica Markez Újvidéki tenger című alkotása, amely az alacsony vízállású Duna festői homokzátonyait mutatja meg a magasból. A National Geographic olvasói online szavazhattak a nekik legjobban tetsző fotóra. A győztes fotókat a folyóirat októberi számában teszik közzé.

A négy kategória győzteseinek jutalma egy-egy Samsung Galaxy S22 okostelefon volt. A második helyezettek pedig egy évre szóló National Geographic-előfizetést kaptak. A fotópályázat legértékesebb díját Gergely Józsefnek ítélte oda a szakmai zsűri egyedi és különleges fotójáért. A pályázat fődíja egy portugáliai fotótúra lesz a G Adventures szervezésében.

HOGYAN KÉSZÜLT?

Egy-egy jól sikerül, a természetben élő állatok életétből ellesett különleges pillanatot, akciót bemutató fotó láttán a szemlélőben felmerül a kérdés, hogyan készült. A belgrádi díjátadó alkalmával a műsorvezető a díjazott fotók szerzőitől rövid leírást kért az alkotás folyamatáról.

– Nyár végén, ősz elején milliószám rajzanak ki a földalatti kolóniáikból a szárnyas hangyák. Enyhe, kevésbé szeles napokon a nyílt füves területeken, vagy az utak mentén álló fák és bokrok körül hullámzó tömegben kavarognak, rajzanak a hangyák. Általában több méter magasan történik a nászrepülés, ami messziről gomolygó füstnek látszik.

Több éve figyelem, dokumentálom a hangyák rajzását, fotós és biológusként is érdekelt, hogyan zajlik a hangyanász, amikor a kavargó hangyafelhőben hímek párt találnak maguknak. Mivel a talajszintről a hangyarajt nehéz megközelíteni, a fotókon erős teleobjektívvel is csak apró pöttyök látszanak. Évekig próbáltam közelebb kerülni a rajzó hangyafelhőkhöz, ami három éve szeptember 11-én sikerült.

Már esteledett, a nap lemenni készült, amikor a magyarkanizsai Járáson fényképeztem a rajzó, nászrepülést végző hangyákat. Észrevettem, hogy egy kis domb oldalában álló alacsony bokor körül is kavarognak a feketehangyák. Felkaptattam a dobra és egyszere a hangyaraj közpén találtam magam. A lemenő nap erős fényét ideális vékony felhőréteg tompította, ez a természetes fényszűrő adta a lehetőséget, hogy a vörös napkorong előtt 400 milliméteres teleobjektívvel két méterről meg tudtam örökíteni a hangyanászt. Alig tíz perc elteltével a nap már elérte a látóhatárt, szemem-szám tele volt hangyákkal, de a fantasztikus felvétel elkészült – nyilatkozta a díjazott természetfotó születéséről az alkotó, aki, mint mondta, akkor a legboldogabb, ha a természet apró csodáit megörökítő képeivel át tudja adni a vizuális élményt.