2024. március 29., péntek

Kezdődik a népszámlálás

Pásztor István arra kéri a polgárokat, hogy vállalják fel nemzeti hovatartozásukat

Szombaton kezdődik és október 31-én fejeződik a szerbiai népszámlálás. Az ország legnagyszabásúbb statisztikai felmérése során nemcsak a lakosság demográfiai és társadalmi, illetve gazdasági szerkezetéről gyűjtenek adatokat, hanem a lakásokról, a háztartásokról, a lakhatási körülményekről, továbbá az energiahatékonyságról, valamint a gazdaságokról. A népszámláláson való részvétel állampolgári kötelességnek minősül, a részvétel megtagadása pénzbírsággal büntethető.

Pénteki sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ugyancsak a népszámlálás jelentőségéről és a gyakorlati tudnivalókról számolt be, kifejtvén, hogy miért lényeges ismerni a lakosságszámot, továbbá az emberek életkörülményeit. A népszámlálás során összegyűjtött adatok lényegbeli információként szolgálnak a döntéshozók számára, ezek alapján lehet különböző területeken megfogalmazni a közpolitikát, bizonyos térségeket fejleszteni, vagy bepótolni a különböző mulasztásokat, nem beszélve a későbbi tudományos kutatásokról, amelyeknek alapjául szolgálhatnak a kapott adatok.

Pásztor István a 69 kérdés közül a nemzeti kisebbségek vonatkozásában négyet emelt ki: az állampolgárságra, a nemzeti és a vallási hovatartozásra, valamint az anyanyelvre vonatkozókat. Pásztor István ezekkel kapcsolatban arra biztatja a polgárokat, hogy bátran nyilatkozzanak úgy állampolgárságukról, illetve kettős állampolgárságukról, mint nemzeti és vallási hovatartozásukról, valamint anyanyelvükről, mivel Szerbiában ebből senkinek nem származik hátránya.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Sajtótájékoztatóján Pásztor István arra szintén felhívta a figyelmet, hogy az állampolgárságra vonatkozó kérdésre az alapvető válasz a szerb állampolgárság, az egyéb országok állampolgárságára, azaz az esetleges kettős állampolgárságra vonatkozóan külön kell válaszolni.

– Meggyőződésem szerint másik nagyon fontos kérdés a nemzeti hovatartozásra vonatkozó. A nemzeti hovatartozásról senkinek nincsen semmilyen „papírja”, ez érzés kérdése. Az ember annak vallja magát, aminek érzi magát. Szeretnék mindenkit arra biztatni, hogy vallja meg szabadon nemzeti hovatartozását, mind a szerbek, mind a magyarok, a horvátok, a bunyevácok és mindenki más. Ebben az országban ebből senkinek semmilyen hátránya nem származik. A vallási hovatartozás ugyanilyen fontos eleme az identitásnak, ugyanúgy, mint az anyanyelv. Az említett nemzetiségi adatok nem csak elvi szinten lényegesek, ezeknek gyakorlati jelentőségük is van. A különböző jogoknak a kiharcolása és a jogok alkalmazása gyakran a kapcsolódó mutatóktól, illetve arányoktól függ – fogalmazott Pásztor István.

TELEFONON IS LEHET

A gyakorlatban a folyamat úgy néz ki, hogy jönnek a számlálóbiztosok, felteszik a kérdéseket, majd a válaszokat elektronikus úton jegyzik fel, magyarázta a VMSZ elnöke. Hozzátette, amennyiben valakit nem találnak otthon, üzenetet hagynak neki, hogy a polgár később időpontot egyeztethessen a számlálóbiztossal. Fontos, hogy ha valakinek esetleg kényelmesebb, akkor telefonon is le lehet bonyolítani a folyamatot, emelte ki Pásztor István, majd rámutatott, hogy ha valamelyik családtag nincsen otthon, a többi családtag nyilatkozhat az adatairól.

A VMSZ elnöke szerint jó, hogy a számlálóbiztosok idén először elektronikusan töltik ki a kérdőívet, hiszen ez később gyorsabbá teszi az adatfeldolgozást. Az előzetes bejelentések értelmében a lakosságszám vonatkozásában már idén novemberben közzétehetik a számokat, majd ezt követően 2023 tavaszától 2024 őszéig jelennek meg a különböző területekre vonatkozó mutatók.

NE ADJANAK HITELT AZ ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEKNEK!

Pásztor István a népszámlással kapcsolatban a virtuális térben terjedő összeesküvés-elméletekre, illetve a szavai szerint rosszakaratú állításokra is kitért, arra kérve mindenkit, hogy ne hagyja magát megtéveszteni és működjön együtt a kérdezőbiztosokkal. A népszámlálásnak nem az az elsődleges célja, hogy egy-egy személyről kapjon képet az állam, hiszen az alapvető adatok egyébként is ismeretesek az állami szervek számára, illetve ha utóbbiak szeretnének valamit megtudni az adott polgárról, azt másként tennék meg. A népszámlálásnak az a lényege, hogy ugyanolyan metodológia szerint egy időben gyűjtsék be az alapvető adatokat, az alkalmazott metodológia összhangban áll az európai uniós mércékkel. 

SEGÍTŐ ASSZISZTENSEK

Pásztor István elmondása szerint a VMSZ igyekezett minél több magyar számlálóbiztost delegálni. Mindemellett a párt mintegy 100 asszisztenst delegált, nekik az lesz a feladatuk, hogy a nyelvi akadályok elhárításában segítsenek, a számlálóbiztosoknak a kérdezéskor, míg a polgárokat a válaszadáskor, olyan térségekben, amelyekben a feltételezések szerint felmerülhetnek ilyen jellegű akadályok. A Köztársasági Statisztikai Hivatal ezt nemcsak a magyar, hanem az egyéb nemzeti közösségek számára is lehetővé tette, mindenekelőtt a többnemzetiségű térségekben. A biztosok és az asszisztensek is jogszerűen jelennek meg a polgároknál, rendelkeznek a megfelelő felhatalmazásokkal, így arra kér mindenkit, hogy nyitottsággal fogadja őket, emelte ki a VMSZ elnöke.

ÓRIÁSPLAKÁTOK VAJDASÁG-SZERTE

A VMSZ a népszámlálás végéig tartó kampánnyal próbál hozzájárulni annak sikerességéhez. Ennek keretében Vajdaság-szerte több mint 50 helyen jelenik meg óriásplakát, ezeken közismert vajdasági magyarok, többek között Nagy Szebasztián és Csizmadia Anna, buzdítják a polgárokat arra, hogy vallják meg nemzeti hovatartozásukat. Emellett kisfilmek és hirdetések jelennek majd meg.