2024. március 29., péntek

Nyereséges, környezettudatos cég

Húszéves a Vajdaság Erdői Közvállalat – Az erdőkkel való törődés voltaképpen a jövőről való gondoskodást jelenti

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériánkat ITT tekintheti meg.

Jelentős fejlődési pályát járt be a megalapítását követő két évtizedben a Vajdaság Erdői Közvállalat, értettek egyet a jubileum alkalmával az Újvidéki Vásár Master Központjának nagytermében megtartott díszülés felszólalói pénteken.

Pásztor István, a tartományi parlament elnöke és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, aki a vállalat sikere érdekében megtett erőfeszítéseiért elismerésben, a köszönet jeleként átadott plakettben részesült, a helyszínen kijelentette, két szemszögből is figyeli megalapítása óta ennek a közvállalatnak az előre haladását, egyrészt ugyanis azok közé a politikusok közé tartozik, akik emlékeznek még a 2000 utáni decentralizációs omnibusz-törvényre, mely köztársasági szintről tartományi szintre hozott át számos jelentős hatáskört, így például az erdőgazdálkodással kapcsolatosakat is. Ennek a döntésnek az oka nem csupán politikai meggyőződés volt, hanem egy olyan alapvető logikai meglátás, hogy az adott térséghez fizikailag közelebb elhelyezkedő erőforrásokról sokkal jobban tud gondoskodni a közelben található igazgatás, mint a több száz kilométerrel odébb elhelyezkedő politikai, hatalmi rendszer. Így alapították meg 2000. május 8-án a Vajdaság Erdői Közvállalatot, mely akkoriban még a Szerbia Erdői részeként tevékenykedett a vajdasági területen található erdőségekkel, vadászterületekkel. A későbbiekben megtörtént a vajdasági közvállalatnak az önállósítása is, ami egy újabb nagy lépésnek számított Pásztor visszaemlékezése szerint, de az elmúlt két évtizedet még sok más változás is meghatározta, négyszer módosították az alapító okiratát a tartományi vállalatnak, ami pedig ennél is fontosabb, egyre szemmel láthatóbb fejlődést, gazdálkodást, törődést tudott felmutatni a cég a mindennapok során, ezekről minden évben jelentést is tett a vajdasági képviselőház előtt. A házelnök elmondása szerint az erdőkkel, vadállománnyal, vízkészletekkel való törődés voltaképpen a jövővel való törődést jelenti, s ezt már a kezdetekben felismerte a Vajdaság Erdői. A vállalattal, a hatáskörök átvevésével kapcsolatos döntések sem valaki ellen, hanem mindannyiunk érdekében születtek meg, értékelte.

MEGBIRKÓZTAK A FELADATTAL

Pásztor István rámutatott egy számára fontos másik szempontra is a közvállalat jubileuma kapcsán, mint fogalmazott, maga tizenöt éve irányítja azt a politikai szervezetet, amelynek kijutott az a szerep, egyszerre aggodalom és áldás, hogy egyengesse ennek a közvállalatnak az útját. Kiemelte: sikerült bizonyítani, hogy a VMSZ egyáltalán nem maradt alul, ami ennek a feladatnak a teljesítését illeti. A Vajdaság Erdői mindig meg tudott újulni, amikor arra szükség volt, s mára az is világossá vált, hogy egy közvállalat nemcsak a költségvetés felhasználója, a források felemésztője lehet, hanem éppen ellenkezőleg, sikeres üzletvezetéssel annak befizetője, a források növelője is. Pásztor István aláhúzta, ma is számos nyomással kell szembenéznie a vállalatnak, hiszen a fakitermelés terén egyszerűen lehetetlen eleget tenni a hirtelen megnövekedett szükségleteknek, ennek ellenére azonban a vállalat továbbra is a környezetbarát, a rendszer fennmaradását is figyelembe vevő politikát folytat majd.

HÁROM JELENTŐS SZEREP

A VMSZ-nek jutott az a szerep, hogy egyengesse ennek a közvállalatnak az útját (Fotó: Ótos András)

A VMSZ-nek jutott az a szerep, hogy egyengesse ennek a közvállalatnak az útját (Fotó: Ótos András)

A Vajdaság Erdői az elmúlt két évtized alatt 4445 erdősítést hajtott végre, 23,1 millió fát ültetett el, ma közel 102 ezer hektárnyi erdőterülettel gazdálkodik, ami 23,5 millió köbméternyi faállományt jelent. Több mint 110 ezer hektáron 17 erdei vadászterületet is fenntartanak, a vadállomány nagy részét a szarvasok és vaddisznók alkotják. Mintegy 88 ezer hektáron 35 védettnek nyilvánított területről is gondoskodnak, hangzott el a Master Központban megtartott díszülésen.

Kókai Roland, a vállalat igazgatója közölte, büszkék lehetnek arra, hogy a Vajdaság Erdői nevét nemcsak itthon, hanem Európa-szerte ismerik, sikerült elérni azt, hogy környezettudatos, fafeldolgozó-ipari szempontból is rangos vállalatként gondoljanak erre a cégre mindenütt. A vadállomány és az erdők megőrzése, gyarapítása, az állandó fejlesztések folytatása, lényeges nemzetközi tanúsítványok megszerzése is jellemezte az elmúlt húsz évet beszámolója szerint. Környezetvédelmi, gazdasági, társadalmi szerepénél fogva jelentős a vállalat, értékelte Kókai Roland. A díszülésen elismerést vehetett át a kiváló együttműködésért prof. dr. Branko Stajić, a Belgrádi Egyetem Erdészeti Karának dékánja, továbbá prof. dr. Saša Orlović, a Síksági Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet vezetője is.