2024. április 25., csütörtök

Topolya energiahatékony otthonaiért

A községben 163-an jelentkeztek a nyílászárók és a fűtés korszerűsítését támogató pályázatra

Az idén Topolya község önkormányzata is csatlakozott az energiaügyi minisztérium által meghirdetett, a háztartások energiaveszteségének csökkentését, illetve a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését ösztönző pályázati rendszerhez. A felhívásra 163-an jelentkeztek Topolyáról és a környező falvakból, az igények 60 százaléka a nyílászárók cseréjére vonatkozott. Valamivel kevesebben voltak azok, akik az ingatlanuk fűtését szerették volna korszerűsíteni, így új kazánra vagy radiátorok beépítésére kérvényezték a támogatást.

Az igények elsődleges felülbírálata megtörtént, jelenleg a terepet járják az illetékesek – tudtuk meg Mijatov Dávidházi Zitától, a pályázati folyamatot lebonyolító községi bizottság elnökétől.

– Az energiahatékonysági pályázat úgymond kétkörös, első lépésben a dokumentumok átvételére, ellenőrzésére helyeztük a hangsúlyt, és ez alapján 82 pályázat felelt meg a kritériumoknak. Topolya község az energiahatékonysági pályázatra mintegy 6 millió dináros önrészt vállalt, és a minisztérium által biztosított összeg is ugyanekkora, így a napjainkban zajló fázisra 4 750 000 dinárt különített el, illetve a minisztérium is ugyanennyit biztosít. Egy kategóriában még nem írtuk ki a pályázatot, az is a közeljövőben megtörténik, így az összeg fennmaradó része a napelemek beépítésére lesz előirányozva. Az új műanyag vagy fa nyílászárók cseréjére vonatkozóan maximálisan 140 ezer dináros a támogatási keret, a gázkazánok esetében 85 ezer dinár, a szilárd tüzelésű kazánoknál 110 ezer dinár. Ez utóbbi esetben a radiátorokra is be lehetett adni az igényeket. Jelenleg járjuk a terepet a bizottság tagjaival, és ellenőrizzük, hogy a helyszínen tapasztaltak összhangban vannak-e az átadott dokumentumokkal – ismertette Mijatov Dávidházi Zita.

Az igények elsődleges felülbírálata megtörtént, ez alapján 82 pályázat felelt meg a kritériumoknak. Jelenleg a terepet járják az illetékesek

Az igények elsődleges felülbírálata megtörtént, ez alapján 82 pályázat felelt meg a kritériumoknak. Jelenleg a terepet járják az illetékesek

A nyílászárókra vonatkozóan, amennyiben már történt előzetesen csere az ingatlanon, és előírt energiahatékonysági tanúsítvánnyal igazolni is tudják, akkor azt a bizottság elfogadja, és arra vonatkozóan nem kell újat beépíteni. Amennyiben a pályázó már átadott kérvénye és a terepen tapasztalt feltételek nem egyeznek, akkor az adott pályázatot el kell vetnie a bizottságnak, helyette a korábbi listán szereplő, de csak a pontszámai alapján elutasított első pályázat kerül a helyére.

– A terepi munka után újra megjelentetünk egy előzetes ranglistát, 8 nap fellebbezési idővel. Ezt az időszakot követően tehetjük közzé a végleges eredményeket, és elkezdjük a támogatási szerződések aláírását, a polgár, a kivitelező és az önkormányzat között. Ebben a dokumentumban pontosan benne lesznek azok a szabályok, melyekhez a feleknek tartaniuk kell magukat. Ekkor a munkálatok kivitelezése megkezdődhet, a bizottság pedig felügyeli ezt a folyamatot is. A község és a minisztérium akkor fizeti ki az általa vállalt részt, ha a szakmai bizottság jóváhagyta, illetve írásban is igazolta a munkálatok szabályosságát, a szerződésben vállalt kötelezettségek elvégzését – tette hozzá Mijatov Dávidházi Zita, majd arra is rámutatott, hogy földszintes ház esetében az egész ingatlanon ki kell cserélni a külső nyílászárókat, emeletes házra vonatkozóan lehetett csak egy emeletre pályázni. A pályázat kitért arra is, hogy az ablakok és ajtók milyen energiahatékonysági mutatókkal kell hogy rendelkezzenek. A fűtés korszerűsítésére vonatkozó pályázat egyebek mellett gázkazánokra, szilárd fűtésű, illetve pelletes kazánokra, hőpumpás megoldásokra és napkollektorokra is vonatkozott. A ház fűtésrendszerének gázra történő átalakításánál kellett egy, a szolgáltatótól származó csatlakoztatási jóváhagyást mellékelni, amennyiben még nem ezzel fűtöttek, vagy egy előző számlát kellett mellékelni. A napkollektorokra vonatkozó pályázat esetében pedig a kivitelezőnek igazolnia kellett, hogy technikailag kivitelezhető a megfelelő számú napkollektor beépítése – zárta a beszélgetést az energiahatékonysági pályázat Topolya községi illetékes bizottságának elnöke.